Någon jätteskräll var vinsten i Överkalix inte med tanke på att hon vunnit nästan allt hon ställt upp i under säsongen. Fast den här gången var inramningen lite annorlunda.

– En bit av banan går genom marknaden och det är lite speciellt. Man får stöd från publiken. Sedan får man ju inte se ut som tröttast just där, sa Elisabeth Clausén skrattande efter loppet.

Planen var att försöka ta det lugnt under det första av de två varven.

Artikelbild

| TREDJE VINSTEN i Överkalix trodde Elisabeth Clausén, Tväråselets AIF, att det var.

– Det är en lång motförslöpa i början på banan och där gäller det att inte dra på sig mjölksyra. Fast sedan kan jag aldrig hålla mig från att springa på från början, berättade Elisabet Clausén som växeldrog med Lulekamraternas Mats Nordin och till sist kom i mål på tiden 37, 43 – bara för att ge sig ut i marknadsvimlet på nytt .

En och en halv minut senare passerade tvåan, långloppsspecialisten Johanna Nilsson, Morjärvs SK, mållinjen. Något hon var nöjd med efter omständigheterna: en krånglande magmun.

– Jag tog det i min egen takt. Sedan är det alltid kul att tävla på hemmaplan.

På herrsidan hette vinnaren precis som ifjol Gustav Uusihannu, Bergnäsets AIK.

Artikelbild

| ANDRA RAKA SEGERN i Marknadslöpet för Gustav Uusihannu, Bergnäsets AIK.

– Fram till sju kilometer låg jag efter Peter och Jens. Då höjde jag tempot, och det gick ju vägen, sa Uusihannu som fick en sluttid på 34,47 – vilket var något långsammare än fjolårets segertid men en dryg halvminut snabbare än tvåan Jens Nilsson, Riviera F1, och trean Peter Fredriksson, Team Lulegutterna.

Vinsten firade han på samma sätt som damvinnaren: genom att ta ännu en sväng genom marknaden. Men den här gången i något långsammare tempo.