Hon slog till med dunder och brak i Bruksvallarna förra helgen. Andraplatsen på fem kilometer klassiskt gav eko – och Sofia Henriksson belönades med en plats i världscuplaget. På plats i Ruka har hon knappt förstått vad som har hänt.

– Nu är jag på en världscup, det liksom lite svårt att förstå. Det har gått så fort allting. Jag känner att jag blir lite starstruck, säger 20-åringen från Piteå Elit och skrattar.

I morgon står hon på startlinjen i Ruka när tio kilometer klassiskt ska avgöras. Hon möter åkare som Therese Johaug, Marit Björgen, Charlotte Kalla och Justyna Kowalczyk.

– Det ska bli spännande, häftigt. Även om jag inte tror att jag ska kunna utmana dem. Det är riktigt tuffa banor här. Bland de tuffaste jag har varit med om.

På vilket sätt?

– Backarna är väldigt branta och väldigt långa. Sen är det snabba utförskörningar så man hinner inte återhämta sig under så lång tid. Det är ganska stor skillnad jämfört med juniorcuper och de banorna. Men det ska samtidigt bli kul. Jag har inga direkta resultatmål, mest ta mig igenom loppet och känna hur det känns.

Att göra världscupdebut som 20-åring kan såklart sätta nerverna på spel. Sofia Henriksson medger att det är pirrigt. Samtidigt berättar hon att hon jobbat mycket med sin mentala tränare Stig Wiklund – för att kunna hantera nervositet och spänning.

– Det har betytt mycket. Att ha någon utifrån att prata med om sin nervositet och allt runtomkring, man kan ventilera allt möjligt. Det har varit bra.

Hur ofta pratar ni?

– Det är jätteblandat. Ibland kan det vara varje vecka, ibland kan det vara någon månad emellan.

Är du en sådan åkare som drabbas mycket av nerver?

– Jo, det är klart jag blir nervös. Ibland kan jag bli riktigt nervös, det är lite olika.

Hur blir du då?

– Stirrig och spänd. Då får man försöka hitta en avslappnad sinnesstämning så att man kan känna att det bara ska bli roligt. Det är ju ändå bara en idrott vi håller på med.

Henriksson har arbetat med sin mentala tränare under tre år. Hon tycker att det har hjälpt.

– Ja, det har varit bra.

Kommer du vara nervös på söndag?

– Jo, det kommer jag. Nu vet jag inte om jag kommer vara nervös för resultatet eller hela grejen (skratt).