I torsdags lämnade Damkronorna svensk mark för att bege sig till årets VM-turnering. Den spelas i Ottawa i Kanada och för Sverige inleds mästerskapet i dag med match mot Tjeckien.

Truppen innehåller två norrbottningar: Backen Johanna Fällman, 22, som studerar på University of North Dakota, och Emma Eliasson, 23, som spelar i Munksund-Skuthamn.

NSD tog ett snack med den sistnämnda dagen innan avresan till Kanada - och hon räknar med att det blir en publikfest.

- I Kanada är det generellt alltid mycket folk oavsett vad det är för match, men givetvis drar Kanada mer än vad de andra gör. Men intresset är riktigt stort och sen när vi ska till en sån stor stad tror jag det kan bli en hel del publik, säger Emma Eliasson innan hon fortsätter:

- Jag kommer ihåg när vi var i Winnipeg och spelade 2007 - när vi tog brons - så var det bra med folk och finalen drog 15 000. Så det ska bli kul.

Trots några magra säsonger - mycket beroende på den ökade konkurrensen - siktar Sverige högt.

Men man har också klart för sig att det kommer att bli tufft.

- Det är klart att vi åker över för att tävla om medaljerna men man måste ha i åtanke att alla lag går framåt. Ryssarna storsatsar och Tyskland kommer från ett OS-kval och gör också en satsning mot OS. Så det kommer inte att bli lätt, säger 23-åringen.

Emma Eliasson vet vad hon pratar om. Med närmare 200 landskamper på meritlistan har hon varit med från tiden när Finland och Sverige alltid slogs om bronset medan Kanada och USA gjorde upp om guldet.

Så är det inte riktigt längre, även om Kanada och USA fortfarande är i en klass för sig.

- Vi har slagit Kanada och USA men det ska till att vi har en bra dag och de en dålig. Men så klart slänger vi inte in hatten direkt utan vi ska bjuda upp till kamp, säger Eliasson innan hon poängterar att de måste ta en match i taget:

- Det är de gånger vi har haft siktet längre fram som vi har spelat pissmatcher, nästan förlorat mot Slovakien och fått stryk av Ryssland. Så det gäller att se till varje match. Man kan inte ha blicken för långt fram för då glömmer man vägen dit.

Nästa år är det OS - och det är glädjande för Munksund-Skuthamn.

Nu får de behålla sin landslagsforward minst ett år till. Det avslöjar 23-åringen för NSD.

- Jag har ett kontraktsförslag som jag förmodligen kommer att skriva på. Jag orkar inte flytta på mig nu när det är OS-säsong, säger Eliasson.

För defensivt skickliga Johanna Fällman har säsongen varit strulig. Hon bröt foten dagarna innan premiären och sen har vissa regler satt stopp för spel.

Men vid den senaste landslagssamlingen imponerade hon.

- Det såg bra ut. Hon fick mycket speltid och skötte sig bra, hon var ju nästan en lirare där ute och det har hon aldrig varit förut (skratt), berömmer Emma Eliasson.