Det är strålande sol i Lahtis. Kallt och hård spår. Härliga, rättvisa förutsättningar väntar Charlotte Kalla, Marcus Hellner och de andra åkarna inför dagens skiathlonlopp.

Förbundskaptenen Rikard Grip är taggad timmarna innan start.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Vi har verkligen ett gäng som är i bra form som verkligen vill ut och tävla, säger Rikard Grip under lördagförmiddagen.

Vem tror du mest på i dag?

– Jag tror att Charlotte kommer vara med och utmana väldigt, väldigt bra. Jag tror att hon kommer vara med och slåss däruppe i toppen och utmana om medaljerna.

Den största favoriten på damsidan är norskan Marit Björgen som utklassade alla under genrepet i Otepää.

– Där åkte hon fantastiskt fort. Nu är det en ny dag. Ett nytt lopp. Det är masstart och det blir en annan typ av åkning. Jag tror ju att det kommer att gå väldigt, väldigt fort från start. Ambitionen är att vi ska försöka vara med, vi vill ju vara med och slåss om guldet, säger Grip.

På herrsidan tror Rikard Grip mycket på Marcus Hellner.

– Jag tror absolut att han kan vara med däruppe och slåss om pallplatserna. Han är inställd på att det kommer vara ett tufft race. Han har de möjligheterna.

Han tror att nyckeln för Hellner är en bra klassisk sträcka.

– Det som har gjort att han har gått så bra på skiathlon tidigare är när han hanterar den klassiska delen på ett bra sätt. När han har mycket energi och krafter kvar till det går riktigt fort.

Damernas lopp drar igång 11.00 svensk tid, herrarnas 13.30.