Tre dygns oavbrutet snöande gav en oerhört tungkörd bana.

– Riktigt tufft, och så jädra lösa spår…det blir en annan stakteknik när det är så löst, man får dra lååånga drag, förklarar Arvidsjauråkaren Hannes Boström efter att ha kört in som snabbaste norrbottning med tiden 2.07,18, tolv irriterande sekunder efter andraplacerade finländaren Hans Mäenpää.

– Jag började se hans rygg med två kilometer kvar. Men det var ju hyfsat långt avstånd ändå så det gick inte, jag var ju också trött, konstaterar Boström som siktar mot topp hundra vid Vasaloppet.

Artikelbild

| Vinnare 2. Klas Nilsson, Skellefteå, körde ohotat hem herrklassen.

– Annars skulle jag bli besviken…i fjol var jag 126 eller 124 men det var mitt sämsta lopp för säsongen.

Klas Nilsson körde ohotad in på 2.04,00, en tid han var riktigt nöjd med.

– Ja, jag har varit sjuk och trodde inte att jag skulle orka så pass bra, konstaterar Skellefteååkaren som varit 28:e vid Vasaloppet.

– Fast jag låg topp 15 ett år och tappade skidan…så det är där jag vill vara, eller topp 20 i alla fall.

Med Nina Lintzén på publikplats – hemmaåkaren ville inte köra med bara ett dygn tillgodo efter hemkomsten från Karibien – kunde Anna Rimpi köra hem damklassen utan konkurrens. Men segertiden 2.40,50 var ingenting Jokkmokkåkaren ville minnas.

– Den är ju en katastrof men det kan inte ha gått så himla fort för någon i dag, så pass löst var det. Men jag tycker ändå jag höll farten ganska bra genom loppet, säger Rimpi som har en 43:e plats att bättra vid Vasaloppet.