Rättegången mot två män misstänkta för grovt bokföringsbrott skulle ha genomförts i Luleå den 3 juni. Men den fick ställas in för andra gången sedan åtalet väcktes 2023.
– En av de misstänkta har uppgett att han är sjuk. Det var samma sak en gång tidigare, säger åklagare Andreas Bogseth vid Ekobrottskammaren i Umeå.
När nästa försök görs kan huvudpersonerna häktas eller rättegången genomföras utan dem.
– Det är ett beslut vi får ta då.
I november 2023 väcktes åtal mot de två männen, två år efter konkursen. De misstänks för grovt bokföringsbrott alternativt bokföringsbrott. Kammaråklagare Andreas Bogseth vill även att männen åläggs med näringsförbud i tre år.
Åklagaren menar att männen åsidosatt sin bokföringsskyldighet genom att de medvetet inte bokfört löpande affärshändelser eller bevarat bokföringen på ett säkert sätt.
– Sedan har de inte haft något särskilt syfte i att dölja något, säger Bogseth.
När det blev strul med bokföringsbyrån så har det slutat med att man struntat i att upprätta en korrekt bokföring.
Andreas Bogseth
Kammaråklagare, Ekobrottskammaren
Bristerna i bokföringen som rör det grova bokföringsbrottet har uppstått mellan 1 januari 2019 och 6 oktober 2021 (datum för konkursen).
Det är ett flertal transaktioner som inte bokförts korrekt eller alls, vilka uppgår till ett belopp motsvarande minst 48 miljoner kronor, enligt åklagaren.
Det gäller bland annat:
- Insättningar på bankkonto om 1,6 miljoner kronor under 2019 samt utbetalningar från bankkonto om 1,5 miljoner kronor för samma år.
- Intäkter om 19,9 miljoner kronor 2020 från bland annat försäljning av egendom
- Inbetalningar på bankkonto om 900 000 kronor samt utbetalningar om 975 966
- Insättningar på bankkonto om 1,7 miljoner kronor och utbetalning av samma belopp 2021
- Skatter om 20 miljoner kronor, vilket beslutades om av förvaltningsrätten 5 juli 2021.
Misstanken om bokföringsbrott av normalgraden gäller bokföringen före 1 januari 2019 då bolaget misslyckades att avsluta den löpande bokföringen med årsredovisning för 2018 före den 1 juli 2019. Det skedde först 15 juni 2020.
2018 omsatte bolaget 40 miljoner kronor och redovisade vinst på 53 000 kronor.
Bolaget har inte, trots försök med flera redovisningsbyråer, registrerat en årsredovisning sedan dess trots att bolagets verksamhet fortsatte fram till konkursen i oktober 2021.
– När det har blivit strul med bokföringsbyrån så har man struntat i att lösa bokföringen. Detta trots att man varit medveten om att bokföringen uteblir, säger Andreas Bogseth.
Vi har sökt kontakt med bägge männens advokat och Christina Bergenstein som företräder en av männen har ingen kommentar att ge.
"Min klient nekar till brott och samtliga utestående frågor kommer att besvaras vid den kommande huvudförhandlingen", skriver den andre mannens advokat Erik Sundqvist.
I förhör så säger en av ägarna, den som haft rollen som vd för bolaget, att han haft fullt fokus på att lösa bolagets ekonomiska problem och att han hoppats att bokföringen skulle kunna lösas senare. Sedan har allt dragit ut på tiden, fram till konkursen, menar han.
Den andre mannen säger att det inte var hans ansvar i bolaget att ha koll på bokföringen, men att han i efterhand borde lagt mer tid på det.
2017 etablerade sig Blockbase AB i Boden. Bolaget var en del av Blockbase Group vars huvudkontor fanns i Dubai. Bolagets syfte var att bryta kryptovalutan Bitcoin. Blockbase hyrde en tidigare helikopterhangar i Boden och köpte även en fastighet där så kallade miningdatorer placerades.
Redan 2018 fick bolaget stora problem efter att en huvudkund gått i konkurs och Blockbase i Boden fick betalningsproblem. 2019 stängdes elen av och verksamheten stannade av fram till konkursen i oktober 2021.
Parallellt med detta har Skatteverket inlett en granskning av bolaget.
2020 krävde Skatteverket bolaget på 42 miljoner kronor på grund av brister i redovisningen. Bolaget överklagade och fick delvis rätt. Samma år begärdes bolaget i konkurs sedan tre anställda inte fått sina löner utbetalda. Då avvärjdes konkurshotet efter en uppgörelse i Luleå tingsrätt där löner på 236 000 kronor betalades ut.
Det är omfattande brister i redovisningen. Från 30 april 2019 saknas det redovisning.
Anna Grahn, konkursförvaltare för Blockbase AB
Advokat
Men i oktober 2021 sattes slutligen bolaget i konkurs och när konkursförvaltaren Anna Grahn gick igenom konkursboet upptäckte hon en skatteskuld på 28,8 miljoner kronor. Totalt hade bolaget skulder på 29,5 miljoner kronor.
När hon intervjuades i NSD 2022 konstaterade hon att bokföring saknades från 30 april 2019.
– Det är omfattande brister i redovisningen. Från 30 april 2019 saknas det redovisning. Därför kan jag inte med säkerhet uttala mig om orsakerna till obeståndet, sade Grahn då.