Elin heter succén på lokala pizzerian – och här är Elin

Elin heter succén på lokala pizzerian – och här är Elin

Gällivare
Lästid cirka 2 min

Skinka, ananas, salami, bearnaisesås och tacokrydda.
Det är Elin Abrahamssons recept för en succépizza.
Åtminstone på Pizzeria Manuella där pizzan fått hennes namn.
– Det är nog ganska ovanligt att ha en pizza uppkallad efter sig. Barnen tycker det är kul och vi brukar skoja om det med våra vänner, säger hon.

Det hör inte till vanligheterna att få en pizza uppkallad efter sig, men i Gällivare har Elin Abrahamssons favoritrecept blivit en del av Pizzeria Manuelas meny – och dessutom en storsäljare.

– I söndags fick vi minst 15 beställningar på en halvtimme, berättar Houssam Hodroj, som driver pizzerian tillsammans med sin sambo Anna-Karin Johansson.

undefined
Tova Abrahamsson tycker att det är lite coolt att mamma har en egen pizza uppkallad efter sig, men är inte säker på att hon skulle vilja ha en egen. "Näe, det hade nog känts lite pinsamt", säger hon.
undefined
"Min man tycker vi är tråkiga. Han tycker mer om att experimentera med olika grejer på sina pizzor", berättar Elin.

Pizzeria Manuella har funnits i Gällivare sedan 2007, innan dess höll de till i Malmberget, där de öppnade 2003. Anna-Karin och Houssam har genom åren sett många gäster återkomma med sina favoritbeställningar, och det är alltid med en känsla av glädje när en pizza tar plats på menyn som en hyllning till en lojal kund.

undefined
Elins specialpizza har blivit en av de mest populära pizzorna hos Manuella. "Jag beställde den här pizzan i många år innan den hamnade på menyn. Den består av skinka, salami eller pepperoni, ananas, tacokrydda och bearnaisesås, berättar Elin.

– Vi tycker att det är viktigt att visa hur mycket vi uppskattar våra trogna gäster, säger Anna-Karin.

Elin beskriver sig själv som en matintresserad person som helst lagar mat från grunden, men hennes pizzabesök på Pizzeria Manuella har blivit en tradition.

– Jag är egentligen inte en snabbmatsmänniska, så det känns nästan lite pinsamt. Men Manuella är ett undantag.

undefined
Elin och Tova Abrahamsson pratar Anna-Karin Johansson som driver pizzerian tillsammans med sin sambo Houssam Hodroj. "Vi har i många år tyckt om att beställa just den här kombinationen av ingredienser. Det är skinka, salami eller pepperoni, ananas, tacokrydda och bearnaisesås", berättar Elin.

Idén att inkludera Elins pizza på menyn kom på ett nyår för några år sedan, enligt Elin.

– Vi brukade alltid beställa samma pizza, och till slut sa de: ”Nu kommer den här på menyn”. Och då blev det Elins special.

Anna-Karin Johansson berättar att Elins pizza inte bara är en familjefavorit utan också lockar andra kunder att prova den.

– Det är alltid roligt att märka att vissa pizzor blir favoriter inte bara hos den som inspirerat till den utan även hos många andra, säger hon.

undefined
Houssam Hodroj och Anna-Karin Johansson tillbringar mer eller mindre alla dygnets timmar tillsammans då de både jobbar och lever ihop.
undefined
Khaled Joumaa är anställd och kommer, precis som Houssam Hodroj, ursprungligen från Libanon.

Elins tioåriga dotter Tova, som går i fjärde klass, är ett stort fan av pizzan. Hon tycker att den är lika god hemma som på pizzerian.

– Det beror på. Om den blir jättebra hemma så gillar jag den lite bättre, men annars är Manuella bäst, säger Tova och skrattar lite.

undefined
Pizzeria Manuella, Gällivare.

Trots att nyårsdagen ofta kallas årets stora pizzadag och att det i hela Sverige är tradition att äta pizza då, kommer Pizzeria Manuella att hålla stängt för lite välbehövd vila. Efter ett år av hårt arbete är det en välförtjänt paus.

– Vi är här 12-13 timmar varje dag – sju dagar i veckan, så ibland behöver man lite semester, säger han med ett leende.

undefined
Houssam Hodroj förbereder en Elins pizza, som består av skinka, salami, ananas, bearnaisesås och tacokrydda. "I söndags fick vi minst 15 beställningar på en halvtimme", säger han.
undefined
Pizzeria Manuella, Gällivare.
undefined
Pizzadegen förbereds en dag innan den används. "Den blir mycket bättre om den får jäsa under natten", säger Houssam Hodroj.
undefined
Olika såser och ingredienser finns lättillgängligt vid bakbordet. Bearnaisesås är den klart mest populära såsen. "Vi har bearnaise på 17 av våra pizzor", säger Houssam Hodroj.
undefined
En specialpizza gräddas i pizzerians varma ugn.