Det hör inte till vanligheterna att få en pizza uppkallad efter sig, men i Gällivare har Elin Abrahamssons favoritrecept blivit en del av Pizzeria Manuelas meny – och dessutom en storsäljare.
– I söndags fick vi minst 15 beställningar på en halvtimme, berättar Houssam Hodroj, som driver pizzerian tillsammans med sin sambo Anna-Karin Johansson.
Pizzeria Manuella har funnits i Gällivare sedan 2007, innan dess höll de till i Malmberget, där de öppnade 2003. Anna-Karin och Houssam har genom åren sett många gäster återkomma med sina favoritbeställningar, och det är alltid med en känsla av glädje när en pizza tar plats på menyn som en hyllning till en lojal kund.
– Vi tycker att det är viktigt att visa hur mycket vi uppskattar våra trogna gäster, säger Anna-Karin.
Elin beskriver sig själv som en matintresserad person som helst lagar mat från grunden, men hennes pizzabesök på Pizzeria Manuella har blivit en tradition.
– Jag är egentligen inte en snabbmatsmänniska, så det känns nästan lite pinsamt. Men Manuella är ett undantag.
Idén att inkludera Elins pizza på menyn kom på ett nyår för några år sedan, enligt Elin.
– Vi brukade alltid beställa samma pizza, och till slut sa de: ”Nu kommer den här på menyn”. Och då blev det Elins special.
Anna-Karin Johansson berättar att Elins pizza inte bara är en familjefavorit utan också lockar andra kunder att prova den.
– Det är alltid roligt att märka att vissa pizzor blir favoriter inte bara hos den som inspirerat till den utan även hos många andra, säger hon.
Elins tioåriga dotter Tova, som går i fjärde klass, är ett stort fan av pizzan. Hon tycker att den är lika god hemma som på pizzerian.
– Det beror på. Om den blir jättebra hemma så gillar jag den lite bättre, men annars är Manuella bäst, säger Tova och skrattar lite.
Trots att nyårsdagen ofta kallas årets stora pizzadag och att det i hela Sverige är tradition att äta pizza då, kommer Pizzeria Manuella att hålla stängt för lite välbehövd vila. Efter ett år av hårt arbete är det en välförtjänt paus.
– Vi är här 12-13 timmar varje dag – sju dagar i veckan, så ibland behöver man lite semester, säger han med ett leende.