Företagsimperiet i fritt fall – härvan skakar samhället

Gällivare
Lästid cirka 7 min

Det är ett fall med påståenden om uppblåsta omsättningar och bedrägerier i mångmiljonklassen. I dag riktas misstankar om grov ekonomisk brottslighet mot sex personer – med företagaren Jonny Uvén, 48, i spetsen. I tre reportage tar vi oss fram i spåren på bolagshärvan som skakar Malmfälten.

En transportbil med flak, med firmanamnet lackerat efter sidorna, står på tomgång utanför den stora byggnaden när vi svänger upp på industritomten. Det är isande kallt och nyfikna blickar riktas mot oss från ett fönster i en kontorsbyggnad.

I bakgrunden susar fläktarna från anläggningen som i övrigt vilar tyst.

En dörr öppnas. Två män, klädda i gula arbetskläder, kliver ut från värmen i fikarummet.

På frågan om det pågår någon verksamhet i industribyggnaden, säger den ena kort:

– Nej, vi jobbar med att sälja av maskiner.

Finns det mycket till försäljning?

– Jo, det är fullt där inne.

Mer blir inte sagt.

Det är med utgångspunkt från den stora industribyggnaden som Jonny Uvén blir en maktfaktor i Gällivare kommun. Då har han varit en i mängden av företagare sedan 1990-talet, med start som ägare av verkstadsföretaget J.U.C.

Nere i LKAB:s gruva i Malmberget verkade i vart fall två av Jonny Uvéns bolag innan kraschen i våras. Bilden är tagen vid infarten till industriområdet i Koskullskulle.
Nere i LKAB:s gruva i Malmberget verkade i vart fall två av Jonny Uvéns bolag innan kraschen i våras. Bilden är tagen vid infarten till industriområdet i Koskullskulle.

När marken rämnar under honom är han en tung aktör i LKAB:s järnmalmsgruva i Malmberget som underentreprenör åt BDX. Nere i gruvan ansvarar två av hans bolag för cirka 30 procent av raslastningen och transporter.

Han är också en av de stora entreprenörerna i Boliden Minerals dagbrott söder om Gällivare.

Gruvor som är motorer i samhället, med arbetsplatser som föder hela befolkningen på något sätt. Nästan alla är berörda.

Den här kylslagna förmiddagen på industriområdet mellan Malmberget och Gällivare är det nästan på dagen elva månader sedan handlingarna inkommer till Gällivare tingsrätt – en ansökan om stämning.

Kärande är konkursboet för ett företag från Piteå.

Kravet som riktas mot Jonny Uvéns bolag Win Industri är mångmiljonbelopp. Det som påstås är att stora värden har överförts från det utpekade konkursbolaget till bolag som drivs av affärsmannen från Gällivare.

Våren 2023 arbetar 134 personer i Jonny Uvéns bolag Win Industri, Eurorock, Eurocrane, Calimec Europe och Euro.J.Ore.

Den totala omsättningen i de fem bolagen uppges vara runt 1,5 miljarder kronor.

Men mycket kommer att förändras.

I industrihuset under den vackert färgade himlen i Gällivare verkade Jonny Uvén innan allt rasade samman för honom.
I industrihuset under den vackert färgade himlen i Gällivare verkade Jonny Uvén innan allt rasade samman för honom.

I anslutning till årsskiftet 2022/23 förändras tonen inom bolagsfamiljen. Det uppger flera personer som har arbetat åt Uvén men som med hänvisning till sin situation i arbetslivet vill vara anonyma.

– Jag minns ett möte när han tog upp tre par handskar som vi hade inhandlat, som kostade runt 600 kronor. Det hade han inte gjort tidigare, säger en man som arbetade i ett av bolagen.

Samtidigt uppmärksammar personal som vi träffar den här vinterdagen i Gällivare, som i samtliga fall vill vara anonyma, att fordon skickas i väg.

– Från början var det personbilar.

Vid den tiden har Jonny Uvén lockat arbetare till sina bolag genom att erbjuda rejäla löneökningar.

– "Vad tjänar du i dag? Du får 10 000 mer månaden om du kommer till mig".

Den översnöade lastbilen som möter NSD:s team berättar bildligen hur situationen för Uvéns bolag är i dag.
Den översnöade lastbilen som möter NSD:s team berättar bildligen hur situationen för Uvéns bolag är i dag.

På den privata sidan uppför Jonny Uvén två jättelika villor Malmfälten, en i närheten av centrala Gällivare och en några mil norrut. Vid den sistnämnda, som är belägen på en vacker udde intill en sjö, uppför han enligt en källa även en flyghangar i anslutning till huset.

Uppgifter som en bild på google maps bekräftar.

Med bilar, skotrar och andra fordon och dessa fastigheter, tecknas en bild av affärsmannen som oerhört framgångsrik.

Innan härvan väcks till liv har de flesta i Malmfälten, som haft något att göra med Jonny Uvén privat och som affärsman att göra, bara positiva omdömen av honom.

Dick Lannerblad, uppvuxen i Malmberget och stor profil i Gällivare kommun, ger inte mycket för alla rykten som går om Jonny Uvén. "Han är en hyvens kille."

"Han är en hyvens kille"

Dick Lannerblad

Dick Lannerblad, profil i kommunen, håller fast vid de åsikterna även denna dag.

– Uvén är en hyvens kille, och det står jag för. När jag jobbade med drogförebyggande arbete, då ställde han alltid upp som sponsor åt ungdomarna.

Vid otaliga tillfällen har han sökt upp Jonny Uvén på hans kontor för stöttning i olika sammanhang, förklarar Lannerblad.

– Det var trevligt att komma dit. Det var nästan som en hemkänsla. "Tjena, kom in. Ska du ha kaffe innan vi börjar snacka?

Han tror det blir problematiskt för Uvén att återvända till Malmfälten när processen är över. 

– Från att vara den som alla ser upp till – till total krasch. Nej, det blir svårt, säger Dick Lannerblad.

En lika positiv bild ger två personer som varit anställda i ett av 48-åringens företag. Båda vill vara anonyma. 

Det var aldrig några problem.

– Han har alltid varit jäkligt mån om personalen. Det ska man inte sticka under stol med. Men de sista åren var han knappt in på företaget. Det var sällan man såg honom.

I dag är det oklart vem som tömmer brevlådan utanför industrifastigheten mellan centrala Gällivare och Malmberget.
I dag är det oklart vem som tömmer brevlådan utanför industrifastigheten mellan centrala Gällivare och Malmberget.

Det är en karusell av affärer mellan det konkursade bolaget från Piteå och Jonny Uvéns bolagssfär, påstår konkursförvaltaren Gustav Kling.

"Under konkursförvaltningens utredning har det framkommit att det har förevarit ett mycket omfattande upplägg med korsvis fakturering." 

Advokaterna som är utsedda som förvaltare av konkursen anser det klarlagt att stora förmögenhetsöverföringar har genomförts från konkursbolaget till Uvéns bolag. Fordran som riktas mot bolagssfären är drygt 48 miljoner kronor.

Innan för de här grindarna arbetade lite drygt 100 personer innan verkligheten hann i kapp företagaren Jonny Uvén och hans bolagssfär som nu är föremål för en brottsutredning.
Innan för de här grindarna arbetade lite drygt 100 personer innan verkligheten hann i kapp företagaren Jonny Uvén och hans bolagssfär som nu är föremål för en brottsutredning.

Utredningen visar också att den 48-årige företagen från Gällivare haft tillgång till och använt det konkursade Piteåbolagets bokföringssystem och konto. På det sättet har han kunnat "ställa ut, kreditera och ändra fakturor" utställda mot hans bolag, påstås det.

Som ett led i upplägget har även konton tillhörande Uvén och den andra utpekade mannen använts i stor omfattning.

Jonny Uvén har varit en central aktör i det upplägg som förevarit mellan Win Industri och övriga bolag som han lett och konkursbolaget, konstateras det i stämningsansökan. 

Det påstås också att ett belopp om cirka 32 miljoner kronor har betalats netto kontant från konkursbolaget till dessa bolag direkt eller via factoringbolag. 

Det är en isande kall vinterdag när NSD:s team besöker Gällivare för att gå i spåren på bolagshärvan som skakar Malmfälten.
Det är en isande kall vinterdag när NSD:s team besöker Gällivare för att gå i spåren på bolagshärvan som skakar Malmfälten.

Via sin advokat slår Uvén ifrån sig.

– Någon påstår oriktiga saker. De påståenden som lagts fram äger inte sin riktighet, så att säga, säger Jonas Gustafsson, advokat som företräder Uvén, när vi når honom på telefon.

– Det finns inte ett enda underlag som styrker det som påstås.

Gustafsson är mycket kritisk till konkursförvaltarens beskrivning av ärendet, med påståenden om korsfakturering och stora penningöverföringar. 

Om ett bolag levererar varor och tjänster till ett annat bolag, då måste man fakturera, menar advokaten.

När det gäller fordran, säger han i början av juni:

– Man kan stämma vem som helst här i Sverige genom att bara påstå saker. Men för att få rätt, då måste man också styrka det. 

Konkursförvaltaren pekar även på utformningen av fakturor i utredningen. "Med beaktande av de stora summor som fakturerats är det inte trovärdigt att fakturorna skulle ha utformats på ett så detaljfattigt sätt och utan ordentliga underliggande avtal."

En genomgång av konkursbolagets bokföringssystem anses också visa att ett flertal fakturabelopp, datum och fakturamottagare har ändrats för att skapa så kallade kvittningsförutsättningar.

Gustav Kling uppger i en intervju att tillgångar har kunnat säkras. 

– Men det är ganska lite jämfört med hur mycket vi kräver. Vi misstänker att tillgångar hålls undan. Vi vet att han har överlåtit en massa fastigheter till andra innan vi stämde. Han försöker helt enkelt sabotera, tror vi.

Många på orten har åsikter om bolagshärvan som skakar Gällivare. Här är det Mats Josefsson och Mikael Nilsson som utbyter meningar.
Många på orten har åsikter om bolagshärvan som skakar Gällivare. Här är det Mats Josefsson och Mikael Nilsson som utbyter meningar.

Kaféet ligger i bottenvåningen i den gamla Centralskolan i Gällivare. Sedan en tid tillbaka är det här i princip enda platsen för en fikarast för arbetare som verkar i tätorten.

Den här morgonen får vi ta del av många åsikter och teorier om bolagshärvan.

– Jag vet inte så mycket om det som har hänt, mer än det jag läser i tidningarna. Man trodde han var en stor företagare och så. Det gjorde man ju. Men det är så mycket bluffare och bedragare här i världen, säger byggnadsarbetaren Mats Josefsson.

"Det är så mycket bluffare och bedragare här i världen i dag", konstaterar Mats Josefsson.

"Det är så mycket bluffare och bedragare här i världen i dag"

Mats Josefsson

Han fortsätter:

– Det är jävligt mycket prat om det här i samhället. Man får ju hoppas att dom som har förlorat sina arbeten och företagen som har fordringar får betalt.

Mikael Nilsson tror att Jonny Uvén siktade för högt och därför föll tungt.

– Han gjorde det bra i början. Men mycket vill ju har mer. Han kanske har letat efter nya utmaningar, säger han och gör en jämförelse med grundaren av bilmärket Tesla, Elon Musk.

Samtidigt har han hört gott om Jonny Uvén av personer som har arbetat åt honom, förklarar han. De han känner som har varit anställda i något av bolagen som nu är i konkurs har gett högsta betyg åt sin arbetsgivare.

Mikael Nilsson (till höger i bild) förklarar att han inte har något illa att säga om Jonny Uvén när vi träffar honom på ett kafé i centrala Gällivare. På bilden syns även Örjan Keinström.

"Han gjorde det bra i början– men mycket vill ju har mer"

Mikael Nilsson

Han betalade dessutom bättre, konstaterar Mikael Nilsson.

– Jag har inget illa att säga om honom. Det man hör, det är bara rykten. Det är den svenska avundsjukan.

Vi har sökt Jonny Uvén på telefon och genom sms för en kommentar men utan framgång.

Hans advokat i det initiala ärendet, Jonas Gustafsson, har vid flera tillfällen avböjt att lämna ytterligare kommentarer.