Företaget Skyborn Renewables har genom projektbolaget Polargrund Offshore AB stora vindkraftplaner utanför Kalix, som NSD berättat om tidigare.
Men i tre års tid har diskussionen handlat om hur utsikten från Malören påverkas.
I dag finns där ingenting som bryter havslinjen.
Malören är en kronoholme i ytterskärgården med bland annat ett kapell och ett fyrtorn. Ett populärt utflyktsmål som klassas som Natura 2000-område och riksintresse för kulturmiljövård, vilket innebär att platsen ses som extra skyddsvärd.
Ön har formen av en hästsko och namnet Malören betyder "rund sten", vilket antas syfta på alla stenar på ön som rundats av havets krafter. Ön har varit en värdefull fiskeplats sedan tidig medeltid, och dagens miljö speglar sjöfarten och lotsväsendet under 1700- och 1800-talet.
Malören har höga kulturhistoriska värden, flera skyddade enligt kulturmiljölagen. Där finns lämningar efter fiskelägen, husgrunder och spismursrösen, där finns också labyrinter och strandade fartygs- och båtvrak. Fyren och fyrplatsen utgör statligt byggnadsminne.
Hanna Engström har i nästan 20 år haft tillgång till en stuga på ön och hon driver tillsammans med maken Patrik Engström turistföretaget Malören lodge sedan 2018.
Hon berättar om mötet med Marie Jakobsson på Statens fastighetsverk, som förvaltar Malören, den 7 februari i år. Det handlade inte om mätmasten, som fram till dess var okänd för henne, men det var då hon fick höra talas om den.
Masten ska vara upp till 150 meter hög och ha en staglängd på upp till 120 meter, med de yttersta fundamenten 100 meter ut från masten. Det ska handla om ett mastfundament och sex stagfundament.
Den föreslagna placeringen är ungefär 100 meter norr om fyren på Malören.
I januari i år har Tyréns, på uppdrag av vindkraftföretaget, gjort en antikvarisk konsekvensbeskrivning. Företaget vill placera masten där under en treårsperiod för att göra mätningar inför etableringen av den havsbaserade vindkraftparken.
Enligt slutrapporten skulle masten "inte innebära några fysiska intrång i byggnadsminnet eller kända fornlämningar", men man konstaterar att upplevelsen av Malören som sammanhållen och välbevarad kulturmiljö påverkas negativt i runt tre år.
"Samtidigt innebär det visuella intrånget en utmaning för platsens upplevda autenticitet och karaktär. Den planerade anläggningen blir ett högt och visuellt dominant inslag på ön och bedöms konkurrera i skala med fyrtornet och kapellet, vilka är historiska landmärken på ön."
Hanna Engström säger att det finns oklarheter om säkerhetszonen kring masten. Hon har kollat saken med en mängd olika instanser utan att få svar. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns riktlinjer för mast- och stolparbete, men det saknas enhetliga regler för säkerhetszoner. I vissa fall används en tumregel om tre gånger mastens höjd, vilket skulle innebära 450 meter, men det kan variera beroende av lokala förhållanden och mastens specifika användning.
Hanna Engström har skrivit till kommunledningen om avtalet om trafiken i skärgården och då även nämnt masten, som påverkar företaget. Efter det fick hon kontakt med tidigare kommunalrådet Tommy Nilsson, som numera jobbar som regional koordinator på Skyborn Renewables.
Vad tycker du om att ni får information om mätmasten så sent som i februari i år?
– Det är väldigt dåligt. Dåligt mot kommunen, Kalixborna, Malörens intresseförening som samlar öns 14 stugägare och oss. Vi har till stor del planerat årets verksamhet. Jag tycker inte att en sådan här sak, i en så här stor fråga, ska komma till efter samråden, säger Hanna Engström.
Vad innebär det för ert företag om mätmasten blir verklighet?
– Det innebär en nedstängning av verksamheten. Det handlar om säkerheten, med en så hög mast där det kan blåsa 30 meter per sekund och staglinor som förmodligen behöver gå över våra byggnader. Det handlar också om hur vi marknadsför oss, att människor ska komma till oss, koppla ned, göra en digital detox och njuta av utsikten och naturen. En mätmast på ön krockar totalt med vår vision.
Hur känns det?
– Jättetråkigt. Det finns så mycket på Malören, så många värden, som exempelvis ett rikt fågelliv. Därför gör det extra ont i själen att veta att det här till stor del handlar om ekonomi för företaget, en koncern som omsätter miljarder kronor per år. Det finns ju andra, obebodda, öar i närheten, säger Hanna Engström.
Tommy Nilsson var kommunstyrelsens ordförande för Socialdemokraterna när frågan om den havsbaserade vindkraften väcktes. I maj 2022 föreslog kommunstyrelsen att Kalix kommun skulle ställa sig positiva till vindkraftsprojektet.
– Det här är en fantastisk möjlighet till energiomställning, sa Tommy Nilsson då.
Tommy Nilsson aviserade i januari 2022 att han skulle hoppa av som kommunalråd till sommaren och i oktober det året anställdes han som regional koordinator för Skyborn Renewables. Då hade Susanne Andersson (S) tillträtt som nytt kommunalråd.
Kommunfullmäktige beslutade i februari 2024 att säga ja till företagets önskemål om en samlad prövning av tillstånden, vilket samtidigt innebar att Kalix kommun avsade sig vetorätten.
– Vi får lita på företaget, jag känner stor tillit, sa vice kommunalrådet Mikael Engren, (S) när frågan var upp i kommunstyrelsen.
Kommunalrådet Susanne Andersson säger att det innebär att kommunen inte kan ändra beslutet att säga ja till vindkraftsatsningen.
Hur är det i Kalix kommuns medborgares intresse att ni folkvalda avsade er veto om vindkraftparken?
– Vi får ett tydligt beslut. Ett ja från regeringen är ett tydligt beslut, liksom ett nej också är det. Att vi avsagt oss vetot har ingenting att göra med det faktum att vi får ersättning från företaget, även om det fanns diskussioner om att vi skulle förhandla innan vi sa ja. Vi ville invänta regeringens beslut i ersättningsfrågan. Nu är utredningen om fastighetsskattens storlek till kommuner med vindkraft ute på remiss och det beslutet kommer ju förstås att gälla alla kommuner, säger Susanne Andersson.
När NSD söker Tommy Nilsson hänvisar han alla frågor om mätmasten till Fredrik Hallander som är projektledare på Polargrund Offshore AB. Klart är att första förfrågan om uppförande av en mätmast på Malören till Statens fastighetsverk är daterad i januari 2024.
Fredrik Hallander säger att anledningen till att de inte pratat om mätmasten förrän de började få frågor om den, är att den inte är en del av tillståndet för vindkraftparken.
Han säger också att de vill vänta in beslutet om vindkraftparken innan de söker tillstånd för mätmasten, för att inte ta en eventuellt onödig kostnad.
Fredrik Hallander säger också att de nyligen börjat titta på hur de ska mäta vinden.
– En mätmast på Malören förutsätter att vi får dispens från naturreservatsföreskrifterna och strandskyddet, säger han.
Det uppges finnas andra sätt att mäta vinden. Ett sätt är göra det från en annan ö, ett annat är med hjälp av lidar på land, som enkelt förklarat är en vagn med en låda som mäter vindhastigheten med ljus. Men då ger mätningen inte hela bilden eftersom tekniken inte mäter turbulens, enligt Hallander.
Mätmastens säkerhetsavstånd?
– Vi är inte klara med underlaget så vi har inte tittat i detalj på det. Det finns generella rekommendationer för mätmaster som anger säkerhetsavstånd på två tredjedelar av masthöjden. Det gäller främst under vintern, när det finns risk för isbildning.
När planerar ni att kontakta företagaren och stugägarna på Malören?
– Så snart vi har medgivande från Statens fastighetsverk som förvaltar ön. Vi planerar att ha en tidig dialog inom de närmaste veckorna. Vi har haft ett möte med företrädare för Malören lodge.
Hur ser du på att berörda på ön via andra vägar får vetskap om planerna?
– Det är förstås inte bra. Vi behöver ha en vidare dialog med Statens fastighetsverk och andra berörda innan vi går vidare.
Hur ser du på att entreprenören på Malören säger att en mätmast innebär slutet för deras verksamhet?
– Det är ingenting vi vill, så klart. Vi vill inte påverka verksamheten på Malören. Vi tittar på alternativ, säger Fredrik Hallander.
Erika Groth, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, säger att de vet att ansökan är på väg, men de har inte fått den. De ska pröva mastens påverkan på naturmiljön, men även kulturmiljön.
– Vi tittar på påverkan på naturen. Det kan handla om att inte bygga där det finns känsliga blommor eller, som i fjällen, att inte förstöra utsikten för mycket eller störa en vacker vy, säger Erika Groth.
Monica Säfström, bygg- och miljöchef vid Kalix kommun, säger att de prövar bygglovsansökan om det blir aktuellt. Hon kan inte säga någonting om hur de ställer sig till en mätmast på Malören innan de fått en ansökan.
I en dom från 2007, som Boverket hänvisar till på sin hemsida, har förvaltningsrätten beslutat att en vindmätningsmast inte räknades som ett torn och därför inte krävde bygglov.
Under tiden planerar Hanna Engström verksamheten precis som tidigare.
– Jag har en massa idéer. Närmast planerar vi en utställning om Malören tillsammans med bland andra Sjöfartsverket, för att lyfta fram kulturvärdena, och så småningom ett museum, säger hon.
Hon säger att ingenting ju är klart, det är inte säkert att Skyborn Renewables får tillstånd för att sätta upp mätmasten.
– Vi kan inte falla platt, vi får ta fram fakta och argumentera för vår sak även om vi argumenterar mot ett stort vindkraftbolag med enorma resurser. Jag tänker att vi lever vidare som om det inte faktiskt inte alls ska bli några stora ingrepp på Malören, säger Hanna Engström.