Kiruna sneglar på sjukhuset i Narvik: ”Började med legoklossar”

Kiruna sneglar på sjukhuset i Narvik: ”Började med legoklossar”

Kiruna
Lästid cirka 6 min

Nu är akut- och beredskapssjukhuset i Narvik färdigt. Det var till slut titeln som gjorde att man fick behålla akutkirurgi och bb. "Vad det innebär att vara beredskapssjukhus blir nog aldrig helt offentligt", säger sjukhuschefen Vibeke Haukland.

Anna Karine Hasselberg kliver ur bilen framför entrén. Hon balanserar ett gäng kartonger. Sjukhusapoteket flyttar in i de nya lokalerna.

– Vi öppnar för allmänheten senare i oktober. Det är mycket jobb nu med att få allt på plats, men det känns väldigt meningsfullt och fint.

De kan erbjuda patienter, allmänhet och personal mycket mer nu, bland annat får man en produktionsavdelning där man kan tillverka viss medicin.

undefined
Apotekaren Anna Karine Hasselberg balanserar sig in i det nya sjukhuset.
undefined
Första dagen med inflyttning för sjukhusapoteket. De får fler tjänster och utökad service. "Vi gläder oss", säger Anna Karine Hasselberg.

– Det känns bra och vi är väldigt nöjda med lokalerna.

Narviks nya sjukhus är ett av de sjukhus som Kiruna tittar på och tar lärdom av inför sitt sjukhusbygge.

Sjukhuschefen Vibeke Haukland möter upp oss inne i sjukhuset. En del av byggnaden är byggd av kommunen för att inrymma kommunens vårdverksamheter, medan resten tillhör sjukhuset.

undefined
Sjukhuschefen Vibeke Haukland framför väggkonst i form av ett tåg.
undefined
Konst och utsmyckning är också en viktig del av det nya sjukhuset. "Konstverket ska påminna om fransarna på sjalen till kolten. Med ljussättningen kommer den att ge som ett avtryck på golvet, och påminna om att varje patient som kommer in är en unik individ", säger sjukhuschefen Vibeke Haukland.

På första våningen finns verksamheterna med flest patienter. Bland annat barn- och ungdomspsykiatrin.

– Det var ett viktigt inspel från brukarna. De kommer från skolan och ville ha nära och att det ska vara lätt att hitta. Det är också nära till kaféet. Men ändå avskärmat.

undefined
"Det är spännande att få igång allt, det är inte så lätt med alla moderna grejer", säger Ingvild Liland om att dra igång kaféverksamheten. Hon pratar här med sjukhuschefen Vibeke Haukland.

Från det att man satte sig ned med patienter och personal och byggde lego under planeringsstadiet har fokus varit på akutverksamheten. Vi tar hissen en våning ner och sjukhuschefen visar hjärtat i sjukhuset. Precis utanför ligger helikopterplattan.

– Vi har mycket traumapatienter och det är också mycket som händer här i stan, så akuten är viktig. Det är det vi har skräddarsytt huset för. Allt är byggt runt akutmottagningen.

Akutrummen är byggda med en skjutdörr i mitten, för att personal ska kunna gå emellan vid behov. Precis som i Norrbotten är bristen på vårdpersonal ett problem.

undefined
Akutrum med skjutdörr.

Dålig ekonomi och eskalerande personalbrist ledde till ett politiskt förslag förra hösten om att inte starta upp akutkirurgi och fullständig förlossningsavdelning på det nya sjukhuset. Det var en kalldusch för alla inblandade.

– Det var väldigt krävande när man hade lagt så mycket tid innan byggstart på själva konceptet. Byggnaden byggdes efter det och organisationen förbereddes för att jobba på bästa sätt efter det. Och så får man besked om att man inte ska jobba på det sättet, säger Vibeke Haukland.

undefined
En plats att sätt sig ned på, längs ena sidan av bygget.
undefined
Huvudingång på tre språk. Norska, nordsamiska och lulesamiska.
undefined
En tunnel är byggd för att ta sig på ett bra sätt till sjukhuset.

Man byggde ett akutsjukhus för 2,8 miljarder norska kronor som plötsligt inte skulle erbjuda akutkirurgi. Besparingsförslaget gällde även sjukhuset på Gravdal i Lofoten, och det hölls demonstrationer för att rädda kvar verksamheterna.

– Det var en svår tid. Vi har haft som utgångspunkt hela tiden att vi inte blir fler personal, men fler patienter. Sjukhuset är byggt med kommunens verksamhet nära och på det sättet att personalen används på bästa sätt.

undefined
Akutrum ett och två, med en vägg emellan dem som kan öppnas. Alla skyltar inne på sjukhuset är skrivna på norska och nordsamiska.

Vändningen kom i januari. Ministrar lovade att satsa på vården i norr och tillsammans med försvaret sa man att Narvik ska ha ett akut- och beredskapssjukhus.

– Nu är det upp till oss att lägga upp samarbetet nationellt, tillsammans med Nato och de nya allierade Sverige och Finland om hur vi ska hantera vård och logistik, sa Eirik Kristoffersen, försvarschef i Norge, till NRK.

undefined

Vi ligger strategiskt med hamn, järnväg, flygplats och väg. Men exakt vad det innebär att vara beredskapssjukhus tror jag inte kommer bli offentligt

Vibeke Haukland, sjukhuschef

Nu har det gått ett halvår och i november ska sjukhusets alla avdelningar vara igång. Exakt vad det innebär att vara beredskapssjukhus kan inte sjukhuschefen säga.

– Det är inte sagt ännu. Det som är sagt är att vi är viktiga eftersom vi ligger så strategiskt med hamn, järnväg, flygplats och väg. Men helt vad det innebär tror jag inte kommer bli offentligt heller, säger Vibeke Haukland.

undefined
Plats med utsikt över fjäll, fjord och järnväg.

Apotekaren Anna Karine Hasselberg har lyft in sina kartonger och ska flytta bilen. Hon minns också tumultet förra vintern kring akutkirurgin och bb.

– Det kändes inte optimalt att få en sådan diskussion mitt i bygget men som tur var så landade det och det blev klart att vi får behålla akutkirurgin och förlossningsavdelningen. Det var fint när det beskedet kom.

Även folk på stan är tydliga med att man inte vill tappa vårdutbud i det nya sjukhuset.

undefined
"Jag tror det blir jättebra men vi får se", säger Britt Aam (mitten) om det nya sjukhuset. Hon flankeras av Eirin Slettback och Maren Knudsen.
undefined
Narvik centrum.

– Det var på tiden att vi fick ett nytt sjukhus här. Vi får hoppas det går bra. Många sätter stort pris på att det framförallt finns förlossningsavdelning här, vi har långa avstånd redan nu som det är, säger Narviksbon Herbert Jensen.

undefined
"Var viktigt att få behålla akutkirurgin och bb", säger...
undefined
Narviks centrum med det höga kommunhuset i bakgrunden.

Narviksborna har inte bara demonstrerat. 

När vi går upp på fjärde våningen i det nya sjukhuset, som innehåller operationsavdelningen, berättar sjukhuschefen att folk i bygden har samlat till en operationsrobot för titthålskirurgi. Sjukhuset skulle inte köpa in någon sådan men då samlade Narviksbor och företag ihop 22 miljoner norska kronor till roboten.

undefined
Vibeke Haukland upptäcker ny konst på väggarna under promenaden runt i det nya sjukhuset. Narviks sjukhus är en del av UNN, universitetssjukhuset i Nordnorge.

Vi talar om kraven på vård i norr. Vibeke Haukland får ge sitt bästa tips till de som ska bygga ett nytt sjukhus i grannkommunen Kiruna.

– Ta med patienterna och personalen från start. Vi satte oss ned och byggde lego med dem, och samtalade om vad som behöver vara nära vad. Lägg tid på att utreda vad man vill ha. Det används hela vägen sedan. Så ingen bara bestämmer något och så står man där med en lösning som inte är så smart.

– Planeringen har varit en framgångsfaktor här. Det är anledningen till att vi inte blivit försenade, vi har inte behövt ändra något längs vägen, säger Vibeke Haukland.

undefined
Utsikt över helikopterplattan. "Det ska vara nära att förflytta patienterna, man rullar in dem direkt på akuten", säger Vibeke Haukland.
undefined
Vissa rum är nya även för sjukhuschefen Vibeke Haukland, som tar upp och fotograferar patientrummet med höga fönster för att patienten ska få utsikt från sängen.

När vi går in i ett vanligt patientrum visar hon på ett flertal detaljer som de tidigt fick in tips på från patienter. De har höga fönster för att sängliggande patienter ska kunna se annat än himmel i fönstren. Toalettväggen är snedställd så patienten kan se ut mot korridoren, som trygghetsskapande åtgärd.

undefined
Ett eget kvinnorum på avdelningen för missbruksvård. "Kvinnor i missbruk är ofta utsatta. Här inne får bara kvinnor vara", berättar sjukhuschefen.

Våning två är för avdelningar med missbruksvård och psykiatri. På den stora balkongen finns ett rökrum. Inte helt okontroversiellt.

– Det var långa diskussioner där patientorganisationer hade olika åsikter. Vi landade i att många av de här patienterna röker och de ska sluta med mycket annat och har många utmaningar, då måste de få ha kvar cigaretterna. Vi har jobbat med ventilationen.

undefined
Balkongen och rökrum på avdelningen för missbrukspatienter. "Naturen och att kunna gå ut är väldigt viktigt", säger Vibeke Haukland.

Utsikten är över fjorden och fjällen.

På väg mot utkiksplatsen på sidan av sjukhuset möter jag den cyklande fysioterapeuten Helene Smith. Hon jobbar på den kommunala delen av byggnaden.

– Vi flyttar in i dag. Jag tror det kommer bli mycket bra. 

undefined
Cykling uppmuntras med många cykelparkeringar.
undefined
Fysioterapeuten Helene Smith cyklar till jobbet.
undefined
Helene Smith bjuder in till den kommunala delen av bygget.

Hon är som de andra jag pratat med glad över att akutkirurgin och bb blev kvar. Helene Smith tar med mig in och visar upp deras del av byggnaden.

undefined

Jag ville göra något som ger känslan av naturen utan att vara alltför konkret

Marit Victoria Wulf Andreassen, konstnär

undefined
Konstnären Marit Victoria Wulf Andreassen lägger den sista färgen på sitt konstverk. "Det är viktigt med bra vårdutbud här, det blir långa avstånd annars".

Konstnären Marit Victoria Wulf Andreassen målar precis färdigt blomman på entréväggen.

– Det är ett hälsohus och en del ska vara här längre perioder. Jag ville göra något som ger känslan av naturen utan att vara alltför konkret. En mer drömmande bild på ett sätt, säger hon när hon drar det sista penseldraget.