För fyra år sedan köpte hon och Nicolas Groth hus i centrala Pajala. Men i våras kom Kaunis Irons besked att 30-40 tjänster kan dras ned till hösten. Orsaken är enligt gruvbolaget att produktionen i nuvarande Tapuli-gruvan går in i en ny fas där färre personal krävs – och att tillståndsprocessen för de två planerade gruvorna i Sahavaara och Palotieva dragit ut på tiden.
Därmed riskerar Cornelia att tappa sitt jobb som truckförare och Nicolas sitt arbete på laboratoriet.
– Så klart finns det en oro. Men det är ju bättre att företaget drar ned nu istället för att bara köra på så hela gruvan läggs ned, säger Nicolas och får medhåll från Cornelia.
Hon flyttade hit från Umeå 2020 efter att paret träffats på nätet. Året därpå köpte de villan där de nu bor med charmiga storpudlarna Tyra och Molly. Trots dagens osäkra läge ångrar de inte husköpet.
– Vi köpte hus i Pajala för att det är här vi vill bo, säger Cornelia.
Största fördelarna tycker de är närheten till naturen, folket, möjligheten att enkelt åka ut med skoter eller skidor, arbetet med trevliga jobbarkompisar, bra löner, skiftgång och ledigveckor. Men också ortens låga bostadspriser.
– I Umeå får man betala 8-9 miljoner för ett hus. Vi köpte vårt för 750 000 kronor, säger Cornelia som hellre lägger pengarna på att resa runt och tävla med hundarna.
Samtidigt sticker paret inte under stolen med att stämningen i samhället påverkats av osäkerheten kring gruvan. Liksom kommunens ekonomiska krissituation. Själva har de ändå gott hopp om framtiden.
Reservplanen om bägge blir utan jobb är att tillfälligt flytta dit arbeten finns och hyra ut hemmet.
– Läggs gruvan ned lär ju huset ändå inte gå att sälja, säger Cornelia.
Domen kommer på tisdag. Förhandlingarna hölls ifjol, sedan Gabna sameby och miljöorganisationer överklagat beslutet att ge Kaunis Iron ett nytt, utökat miljötillstånd. Det finns en oro för att rennäringen ska skadas om gruvtransporterna ökar, och för påverkan på grundvatten, älven och fisket.
Från Kaunis Iron säger hållbarhetschef Hans Djurberg att företaget oavsett utfallet fortsätter arbeta för ett långsiktigt miljötillstånd. Men att domen självklart är viktig.
– Innan vi har den vet vi ju inte vad vi har att förhålla oss till.
Klart är dock att tjänster försvinner.
– Vi vet att vi kommer in i en del av gruvan med större andel malm. Då behövs färre människor för att få ut samma produkt. Tanken var att tajmingen skulle bli sådan att de som blev övertaliga i Tapuli skulle kunna flyttas till Sahavaara. Men ju längre tillståndsprocessen drar ut på tiden, desto större risk för ett tillfälligt uppehåll i gruvdriften, säger Djurberg.
När kan en ny gruva tidigast starta?
Hans Djurberg säger att två barmarksäsonger teoretiskt krävs för markavtäckningen.
– Men förutom att få tillståndet på plats spelar även marknadsläget in. Finansiärer behövs och just nu är osäkerheten på marknaden stor, inte minst på grund av Trumps tullar. Långsiktigt vet vi däremot att efterfrågan på en hållbart producerad järnmalm kommer att öka i Europa.
Sannolikheten för ett gruvstopp, åtminstone tillfälligt?
– För varje dag ökar risken. Samtidigt kan den slutsatsen inte dras än. Vi vet ju inte hur domen ser ut. Med dagens takt är malmen i Tapuli slut vid utgången av 2027. Men halveras uttaget räcker den dubbelt så länge, säger Hans Djurberg.