MajbÀck om banan: "Det bÀsta som kunde ske"

Förre vÀrldsstjÀrnan Christer MajbÀck tycker inte att det Àr rÀtt att stÀlla kostnaderna mot nÄgot annat. "Det hÀr kommer ge pengar i framtiden", sÀger han.

Christer MajbÀck hyllar beslutet att bygga ut rullskidbanan i Kiruna. "Det kan bli platsen dÀr alla vill försÀsongstrÀna", sÀger han nÀr vi trÀffar honom pÄ klassiska MatojÀrvi.

Christer MajbÀck hyllar beslutet att bygga ut rullskidbanan i Kiruna. "Det kan bli platsen dÀr alla vill försÀsongstrÀna", sÀger han nÀr vi trÀffar honom pÄ klassiska MatojÀrvi.

Foto: HĂ„kan Stridblom

LÀngdskidÄkning2019-10-05 06:00

Kiruna var under delar av 80- och 90-talet platsen för var mÀngder av landslag lade sin försÀsongstrÀning. Det dog ut, men nu kan gruvmetropolen Ätar ta sin status.

Vi trÀffade Christer MajbÀck en soliga höstdag pÄ MatojÀrvi.

– Jag tror absolut att det kan ske. Det handlar inte bara om att vi fĂ„r en rullskidbanan i vĂ€rldsklass utan ocksĂ„ att vi kommer att kunna ha natursnöspĂ„r mycket tidigare, sĂ€ger Christer MajbĂ€ck.

Asfalteringen av den nÀstan en mil lÄnga rullskidbanan har stött pÄ sÄvÀl motstÄnd som ilska i Kiruna. PÄ sociala medier har folk stÀllt mÄngmiljoninvesteringen mot besparingar inom kommunen.

Kirunas bÀste skidÄkare i modern tid, Christer MajbÀck, menar att bygget av banan inte kommer att bli en kostnad i framtiden.

– Det borde inte vara sĂ„ svĂ„rt att köpa förklaringen att det i stĂ€llet kommer att innebĂ€ra intĂ€kter. Initialt kostar rullskidbanan runt sju miljoner kronor, men intĂ€kterna kommer att vara större Ă€n kostnaderna.

PÄ vilket sÀtt kommer det att generera intÀkter?

– Det kommer att locka tillbaka landslagen till Kiruna. Det Ă€r vĂ€l frĂ€mst frĂ„n vĂ„ra nordiska grannlĂ€nder, men ocksĂ„ frĂ„n övriga Europa. Det i sig innebĂ€r pengar rakt in i kommunen och pĂ„ sikt sĂ„ kommer det att innebĂ€ra mer pengar till vĂ„rd och skola, sĂ€ger MajbĂ€ck innan han fortsĂ€tter:

– Det Ă€r en vinn-vinn situation.

Att Kiruna tappade i status som försÀsongsort berodde enligt MajbÀck pÄ tvÄ saker.

– Jag har sjĂ€lv rest runt om i hela vĂ€rlden för trĂ€ning och jag kan sĂ€ga att Kiruna som trĂ€ningsort slĂ„r det mesta. Vi vet inte ens sjĂ€lva hur bra förhĂ„llanden vi har i Kiruna.

Men varför försvann landslagen frÄn Kiruna?

– Det var vĂ€l frĂ€mst för att det var mĂ„nga platser som satsade hĂ„rt pĂ„ konstsnöanlĂ€ggningar och sedan var vĂ€l inte intresset hĂ€r i Kiruna kanske pĂ„ topp heller.

Det Àr inte bara ekonomiska vinster med rullskidbanan enligt MajbÀck.

– Den hĂ€r nya banan innebĂ€r att vi fĂ„r bort ungdomar och andra rullskidĂ„kare frĂ„n vĂ€garna och dĂ€rmed ocksĂ„ riskerna för olyckor. Det gĂ„r ju aldrig att rĂ€kna pĂ„ hur mycket det Ă€r vĂ€rt i kronor och ören.

Vad kommer rullskidbanan ha betytt om tio Ă„r?

– Att den har genererat intĂ€kter och att vi har fler skidĂ„kare i kommunen. 

Christer MajbÀck var pÄ sin tid en stor förebild för Kirunaungdomarna. I dag heter den bÀsta KirunaÄkaren Lisa Vinsa och MajbÀck menar att det Àr av stor vikt att det finns förebilder.

– Givetvis Ă€r det viktigt fast det skulle vara Ă€nnu viktigare om vi hade kunnat fĂ„ ha kvar dem i Kiruna. 

Menar du en elitsatsning i Kiruna?

– Nja kanske en elitsatsning och samarbete mellan klubbarna i MalmfĂ€lten.

Finns det nÄgra lÄngt gÄngna funderingar pÄ nÄgot sÄdant?

– Givetvis har jag funderat pĂ„ allvar. Ska vi lyckas fĂ„ fram och fĂ„ behĂ„lla talangerna sĂ„ mĂ„ste nĂ„got sĂ„dant till, sĂ€ger MajbĂ€ck.

Hur stort Àr intresset för skidÄkning i Kiruna i dag?

– Vi har ganska mycket ungdomar som Ă€r aktiva. SpĂ€rren i dag ligger i att vi inte har nog mycket ledare – om vi skulle fĂ„ fler ledare sĂ„ hade vi ocksĂ„ kunnat ha fler "kom och prova"-dagar.

Enligt MajbÀck kommer rullskidbanan att fÄ stor betydelse för trÀningsförhÄllandena i Kiruna.

– Tittar vi pĂ„ förutsĂ€ttningarna i Kiruna sĂ„ har det vara fantastiskt under vintermĂ„naderna och bra för löpning pĂ„ sommaren, men det har varit katastrof för rullskidĂ„kningen, sĂ€ger MajbĂ€ck innan han försĂ€krar:

– Nu blir det vĂ€rldsklass Ă€ven dĂ€r.

Christer MajbÀck
Christer MajbÀck
Karta: MatojÀrvi idrottsplats
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!