– Det hade kunnat sluta riktigt illa. Det var mycket tur inblandat som gjorde att deras vänner fick ut dem i tid, säger han.

Stefan Nilsson tillhör fjällräddningsgruppen i Kiruna, som ryckte ut tidigt på torsdagsmorgonen i terrängen söder om Nikkaluokta.

– Jag var inte med själv men jag hade medlyssning under aktionen och har pratat med de som var ut på uppdraget, så jag har en bra bild över vad som hänt.

Läs mer: Räddningsinsats pågår - man medvetslös

Gruppen begav sig med skotrar och pulkor efter ett lokalt stråk rakt söderut från Nikkaluokta.

– De hade sån tur att en av killarna varit i området nyligen och hade ett färskt GPS-spår som de följde.

Körningen, cirka 2,5 mil, gick i mycket hårt väder via Larkim, en ravin ned mot Urtejaure och Seitajaure och sedan västerut mot området där bland annat de populära pimpelsjöarna Manakjaure och Mållitjaure ligger.

Området är välbesökt på vårvintern. Lite längre söderut ligger de välkända Kaitumsjöarna, där bland annat Kaitumjaurestugorna och fiskecampenTjuonajokk finns.

Läs mer: Polisen hyllar fjällräddarna

Larmet kom strax efter halv sju. Då hade en av männens kompisar åkt minst en mil för att kunna larma via telefon. När fjällräddarna kom fram vid 10-tiden hade de två förgiftade männen kvicknat till.

– Även mannen som var medvetslös från början var vid medvetande. Men de mådde förstås riktigt dåligt. Det gör man när det handlar om kolmonoxidförgiftning.

Stefan Nilsson berättar att det var vännerna som räddat livet på dem.

– Det var någon som hade hört konstiga läten från deras tält och ropat, men inte fått något svar. När de gick in hittade de männen livlösa och drog genast ut dem i friska luften. Det kan ha handlat om minuter. Kolmonoxid leder till en smygande död, den är både luktlös och färglös. Det var mycket tur som gjorde att deras situation upptäcktes i tid.

Ytterligare en räddningspatrull var redo att rycka ut och möta den första patrullen vid behov.

– Den patrullen hade med sig syrgas och ambulanspersonal som har delegation att ge syrgas. Men den hann bara åka en kort bit innan de mötte den första patrullen på väg ned mot Nikkaluokta, säger Stefan Nilsson.

Sedan mötte ambulanspersonal upp i Nikkaluokta och männen fördes till Kiruna sjukhus för observation. Någon fara för deras liv finns det ej.

Tältet som männen använde var ett så kallat pop up-tält, som nästan är att likställa med en ark.

– Förmodligen har det blivit för tätt. Det är möjligt att förbränningen i värmekällan varit för dålig. Jag har själv varit ut på några sådana här olyckor och ofta används någon form av olja eller t-sprit som bränsle. Det är oerhört viktigt att man är noga med ventilationen och att den värmekälla man har brinner på rätt sätt. Det ska man kolla en extra gång, säger Stefan Nilsson.