"Det är vår uppgift att granska makthavare"

NSD:s granskning av turerna kring hotellet i Överkalix väcker känslor och reaktioner. Här berättar NSD:s chefredaktör varför det är viktigt att tidningen granskar politiker.

NSD har i veckan fortsatt granskningen av hotellaffären i Överkalix, något som väckt känslor.

NSD har i veckan fortsatt granskningen av hotellaffären i Överkalix, något som väckt känslor.

Foto: Montage

Krönika2025-02-22 00:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under veckan som gått har NSD fortsatt att granska turerna kring hotellet i Överkalix. Kommunen har velat sälja hotellet till en lokal turistföretagare trots att det funnits ytterligare ett företag från Landvetter som gett ett högre bud. Det företaget har en bakgrund av kriminalitet och huvudmannen dömdes så sent som i december för grovt bokföringsbrott. Sverigedemokraternas Marianne Sandström har vid flera tillfällen stoppat affären genom att överklaga till förvaltningsrätten och menar att kommunen gynnar en enskild näringsidkare och att kommunen kan få ut ett högre pris för hotellet. Förvaltningsrätten har gått på hennes linje och ogiltigförklarat köpet.

NSD avslöjade i veckan att Marianne Sandström (SD) har privata band till Landvetterföretagaren. Trots detta har hon ändå varit med och röstat om frågan i kommunfullmäktige och överklagat beslut om att sälja till en annan aktör, utan att berätta om de privata banden.

Sandström försöker underminera granskningens trovärdighet genom att hävda att det handlar om smutskastning mot henne. I inlägg på sociala medier går hon så långt som att påstå att NSD går kommunalrådets ärende och att reportern inte är oberoende. 

Sandström är ledamot i kommunfullmäktige i Överkalix och hon sitter i kommunstyrelsen som ansvarar för hela kommunens verksamhet och ekonomi. Hon är också SD:s representant i regionfullmäktige. Hon är med och styr kommunen som förtroendevald och har den maktposition som gör att hon och de beslut hon tar är föremål för granskning av media.

När vi granskar förhåller vi oss till de pressetiska reglerna. Varje uppgift kontrolleras och en noggrann avvägning görs över vilka uppgifter som läsarna bör få känna till. Allmänintresse vägs mot publicitetsskada. Den som granskas blir också intervjuad av oss och får möjlighet att svara på kritiken.

Pressetiken gäller också för våra kommentarsfält på nsd.se. Vi får ofta pårop om att vi bryter mot yttrandefriheten eller att vi censurerar när vi tar bort kommentarer eller möjligheten att kommentera.

Yttrandefrihet ger alla rätt att i tal, skrift eller bild uttrycka tankar, åsikter och känslor så länge du inte kränker eller förtalar någon. Men det ger ingen automatisk rätt att uttrycka exakt vad som helst och få det publicerat i en tidning. Som ansvarig utgivare ansvarar jag över att det som publiceras i NSD och på nsd.se ska vara korrekt och att ingen person hängs ut på felaktiga grunder eller utan bemötande. Det är anledningen till att vi fått avpublicera en del kommentarer och i vissa fall stängt av kommentarsfunktionen helt.

Det verkar finnas ett intresse av att sprida en bild av att NSD går socialdemokratins ärenden. Därför vill jag en gång för alla säga att NSD:s journalister inte är partipolitiska, Vi har inte någon politisk agenda. Det är bara ledarskribenten som är socialdemokrat och har i uppgift att opinionsbilda ur ett socialdemokratiskt perspektiv men inte heller hon, Veronica Palm i det här fallet, har några politiska uppdrag utan arbetar för tidningen. 

Det är medias uppgift att granska förtroendevalda politiker och andra makthavare och berätta om deras agerande för medborgare och väljare. Granskning av politiker och deras beslut är en del av det demokratiska samhället. Det spelar ingen roll vilken partibeteckning som följer efter en politikers namn, vi granskar alla makthavare.