I går meddelade Haparanda tingsrätt domarna för de två män med anknytning till motorcykelklubben Hells Angels, som anhölls den 19 januari i år.
Kammaråklagare Agneta Karlsson yrkade under rättegången på närmare ett års fängelse för den 22-årige Kalixbon.
Men tingsrätten dömde honom till fem månaders fängelse för försök till utpressning, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, vapenbrott och brott mot knivlagen. Tingsrätten ansåg att samhällstjänst inte var ett alternativ till fängelse i 22-åringens fall på grund av ohälsa och att han inte var motiverad.
Skadestånd till drabbad
Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till den Kalixbo som han försökt att utöva utpressning på. Anledningen till utpressningen uppges vara att 22-åringen anser att Kalixbon står bakom beslutet att neka 22-åringen en lägenhet och har kallat honom knarkare. 22-åringen har nekat till försök till utpressning, men dömdes under gårdagen för brottet.
Rätten förklarade också fem knogjärn, fyra expanderbatonger och tre elpistoler som hittades i 22-åringens bostad som förverkade. Detsamma gäller för den pistol av märket Walther som hittades hemma hos 28-åringen.
Vård för missbruk
28-åringen från Piteå dömdes för misshandel, stöld, medhjälp till försök till utpressning och vapenbrott.
Domen blev skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, vilket i 28-åringens fall innebär missbruksvård på ett behandlingshem i Piteå. Om tingsrätten hade valt fängelse som påföljd hade fängelsestraffet i stället blivit sju månader.
Även 28-åringen ska betala skadestånd till Kalixbon som han med sin blotta närvaro påverkat till att överväga att betala det krävda beloppet på 15 000 kronor.
Omhändertagen
För de fall av misshandel som han också dömdes för ska han betala skadestånd på sammanlagt 23 000 kronor.
Då tingsrätten anser att det finns risk att 28-åringen fortsätter med brott om han försätts på fri fot, blir han nu omhändertagen fram till att vården påbörjas.