Tio norrbottningar har fått sin svininfluensa verifierad i laboratorium. Ytterligare några fall lär komma de närmaste dagarna, enligt Anders Nystedt, biträdande smittskyddsläkare.
Smittan grasserar i länet
- Men jag tror att det finns uppemot 500 fall i Norrbotten. Jag har själv hört talas om ungefär 100, säger Anders Nystedt.
Vården testar inte längre alla som är sjuka. Det är bara de som är i riskgrupperna som ska testas, vilket innebär att det inte går att få någon exakt siffra på hur många som är sjuka.
Men smittan grasserar redan nu i länet. Och vaccinationen kommer inte igång förrän i september-oktober.
- Det kan bli rätt många norrbottningar som hinner bli sjuka innan dess, säger Nystedt.
Lisa Wedin bor tillsammans med kamraten Maria Paul i en trea på Tunastigen. Båda har, efter bestämda uppmaningar från vården, nu bestämt sig för att hålla sig inne i lägenheten i en vecka.
- Jag är rädd för att jag smittat någon redan. Jag var på stan i tisdags innan jag visste det här, säger Lisa Wedin.
Hon och hennes pojkvän var förra helgen på hårdrocksfestivalen i den tyska byn Wacken, mellan Hamburg och Kiel. Det är ett område som drabbats hårt av svininfluensan. Hon, hennes pojkvän och några reskamrater insjuknade snabbt efter hemkomsten i måndags.
"Yrar i sängen i feber"
- Min pojkvän bor utanför Kramfors. Han ligger hemma och yrar i sängen i feber. Han är jättesjuk. Jag ringde ett journummer och pratade med en som sade att det verkligen är överhängande risk för att det är svininfluensa, säger Lisa Wedin.
- Vi får inte gå ut. Är det svininfluensa så smittar det om vi praktiskt taget bara tittar på någon, fortsätter hon.
Rumskamraten Maria Paul arbetar på ett hamburgerställe i Luleå. Hon måste stanna hemma från arbetet för att inte riskera att föra smittan vidare till fler personer, trots att hon just nu inte är sjuk själv.
- Vi har ett lager mat. Jag har mina föräldrar i stan så de får väl lämna mat utanför dörren, säger Lisa Wedin.
Hur orolig är du över sjukdomen?
- Jag har läst på ganska mycket och känner att svininfluensan inte är farligare än en vanlig influensa. Det är precis samma dödlighet som en vanlig influensa.
Per Morin