För ungefär tre veckor sedan kom ett tungt bakslag för Morjärvs Motorsällskap. När aktiva inom sällskapet skulle förbereda en racingbana på Morjärvsavan brast isen och en lastbil sjönk ner på botten.

- För en klubb som inte har stora pengar är det katastrofalt. Det är trist för hela byn och alla som jobbat med det. Man kan se en trend som pekar neråt i många småbyar, säger Hans Rönnlund som varit aktiv inom Morjärv motorsällskap under många år.

Bakslag
Förberedelserna på Morjärvsavan var inför en tänkt SM-tävling i isracing. Att isen brast saboterade så klart en hel del. Men nu kommer ett ännu tyngre bakslag för Motorsällskapet - Samhällsbyggnadsförvaltningens bygg- och miljöavdelning stoppar den klassiska tävlingen i Morjärv.

Artikelbild

| Hans Rönnlund, Morjärv, är bedrövad efter beslutet att is-SM ställs in.

- Vi har haft den här tävlingen i 20 år nu. Det är den första gången som vi tvingas ställa in. Det är speciellt tråkigt för personerna som har jobbat extra mycket med det här, säger Rönnlund.

"Onödigt att äventyra"
Överkalix Motorklubb erbjöd sig att låna ut sin isbana till Morjärv under tävlingen. Men efter en besiktning av isen gjordes bedömningen att banan inte skulle klara av två tävlingar så tätt inpå varandra. Överkalix ska nämligen arrangera finalen den 24 mars.

- Vi ville inte förstöra något för dem. Det är onödigt att äventyra deras tävling också, säger Hans Rönnlund.

Hur påverkar det här er?

Artikelbild

| Lastbilen sjönk på Morjärvsavan och endast spetsplogen syns ovan isen. FOTO: Göran Ström

- Det påverkar oss mycket. Vi måste först och främst få upp lastbilen. Jag kan inte säga exakt vad det kommer att kosta. 100 kronor kan vara mycket för en liten förening och 10 000 är väldigt mycket.