Känner du igen dig?

Du är inte ensam.

- Stressade barn är ett växande problem, säger Eva Krispinsson, socionom.

Artikelbild

| Eva Krispinsson säger att stressade barn är ett växande problem - och att det är vuxna som är orsaken till den. Åhörarna från vänster: Birgitta Evling, Maria Lampinen och Anette Rönnbäck - alla lärare.FOTO: Lotta Nilsson

 

Eva Krispinsson är socionom och skolkurator.

Hon arbetar sedan 25 år i skolan och sedan 20 år med de yngre barnen.

Hon föreläser på barnmässan och det handlar om den negativa stressen som skadar oss.

Artikelbild

Den drabbar vuxna och den drabbar barn.

Mågna faktorer
- Jag träffar stressade barn, det är ett växande problem. Vi vet att den psykiska ohälsan fortsätter att öka och att stress gör oss sjuka. Det är ganska mycket som stressar barnen och en enskild händelse är inte mycket, men summan av allt blir ett jätteberg, säger Eva Krispinsson.

Artikelbild

Honhänvisar till ett amerikanskt stresstest där 42 saker - allt från ändrade vardagsrutiner och förändringar i skolan till föräldrars skilsmässa och anhörigs död - finns med och bedöms utifrån stressfaktor.

Fritidshets
Hon säger att för barn finns det inga lyckliga skilsmässor, att begreppet kvalitetstid är trams och att "fritidshets" skapar stress.

- Jag har aldrig hört en treåring säga att hon eller han vill åka konståkning. Om jag hämtar barnet i förskolan eller på fritids och sedan på kvällen åker i väg på simträning eller fotbollsträning eller annan träning, tillbringar jag tid med mitt barn då? Nej, det gör jag inte, säger Eva Krispinsson som ifrågasätter om ett barn med två och tre kvällsaktiviteter i veckan har tid för återhämtning, tid att "bara vara".

Rädsla eller fobier
Barnets stress kan uttrycka sig i en massa saker; oro, ilska, irritation, magont, huvudvärk, svårt med koncentrationen, nervositet, sömnvårigheter, att barnet stänger ute, förnekelse, glömska, för mycket tv-tittande eller tv-spelsspelande, rädsla eller fobier eller destruktivitet.

"Se till att ha tid att vara med barnet, att lyssna på barnet" säger Eva Krispinsson, som själv är mamma till fyra barn.

De glömda åren
- Tiden när barnen är nio och tio år brukar kallas "de glömda åren".Barnen börjar få ordning på sina tankar och kan tänka om sitt eget tänkande. Många barn blir tysta och inåtvända under de här åren. Det sker väldigt mycket i dem, de drömmer och dagdrömmer, de är kunskapstörstande och tränar sig på att vara vuxna, de testar gränser. Det är en förpubertet. Ju mer jag pratar med mitt barn under den här tiden desto bättre, för det har jag igen senare. När barnen är 13 år är det för sent, då är de nästan "färdiga". Det går inte att göra så mycket mer då, säger Eva Krispinsson.

Så vad göra?
- Vuxna är orsak till barns stress och det är vuxna som kan förändra situationen. Jag som vuxen måste ha koll på mig själv, jag måste fundera över mitt eget liv och jag bestämmer vad jag tänker, säger Eva Krispinsson.