NSD har tidigare skrivit om badhuset byggt 1960. Nu behöver det inte katastrofstängas efter kommunen kopplat in en konsult. Istället kommer Edek och servicepunkten att sköta om driften av badhuset.
– Kommunen köper tid genom att begränsa öppethållandena per säsong för att inte förvärra skicket. Det kommer att bli korta avtal eftersom vi inte vet hur framtiden kommer att se ut, säger Alf Wennskog, Kultur-, Fritid-, och Ungaförvaltningen.
Läs mer: Motionshall eller badhus?
Läs mer: Nytt avtal för badhuset.
Förr var badhuset öppet sex månader. Framöver ska det vara öppet från november till februari men i år försenades öppnandet en månad på grund av fogningsarbeten i badhuset. På lördagen fanns Kåre Enbom och Jan Öhrvall, på plats från Edek. Harads badhus kallas numera Harads Bad och Motion.
– Jag vet att alla i bygden gläds åt att badhuset öppnar igen, inte minst barnfamiljerna. En nyhet är också att vi har lördagsöppet. Tidigare var badet stängt på helgerna, säger Jan Öhrvall.
Jenny Grahn är anställd av servicepunkten på halvtid för vissa sysslor.
– Det ska bli kul. Jag jobbade tidigare med asylsökande men arbetet tog slut. Badhuset har också öppet från morgonen en dag i veckan för de som simmar och två dagar är det kvällsöppet. Skolan kan ju även ha simundervisningen för de minsta här, säger Grahn.
Några som passade på att bada premiärdagen var Nils Näslund med döttrarna Lova och Emmy. I bassängen fanns också Lars Mattsson med barnen Sam och Hanna Mattsson. Båda uppskattar att badet åter är öppnat i byn.
– Vi brukar bada med barnen rätt ofta. Tidigare har vi ju åkt ned till Boden tre gånger per månad. Det känns bra att vi kan bada i Harads och att något blir kvar i byn. Nu läggs ju det mesta ned, säger Nils Näslund.
En som testade bassängen premiärdagen var Cathrine Winroth.
– Toppen. Badhuset är bra för Harads för alla barn, ungdomar och vuxna. Jag brukar motionssimma och kommer att testa det igen, säger hon.
Det finns även planer på ett integrationsprojekt med simundervisning i badhuset framöver. Några som också gästade badet var Christina Mulugeta, från Eritrea med döttrarna Edom och Helen.
– Barnen tycker om att bada. Det är bra om de lär sig simma. Jag tycker badhuset kunde vara öppet fler dagar, säger hon.
Skälet till det begränsade öppethållandet beror just på att badhuset är gammalt och slitet.
– Vi har sänkt vattentemperaturen vilket gör att kanske badet då håller tre, fyra år till. Sedan får vi se vad som händer, säger Kåre Enbom.