NSD har berättat om Josefin Bäcklund Veliz som klämdes fast i en hiss i centrala Boden. Händelsen inträffade när hon tillsammans med sin mamma hämtade en soffa på adressen. Josefin fastnade mellan soffans ben och hissens vägg så hårt att hon förlorade medvetandet.
Sverige har Europas äldsta hissbestånd och modellen där Josefin klämdes fast hittar man bara i äldre fastigheter. Boverket utförde en utredning som blev klar 2023 där de rekommenderade regeringen att införa retroaktiva säkerhetskrav för den här typen av hissar, som saknar skydd i korgöppningen. Regeringen valde att inte gå vidare med Boverkets rekommendation.
Sara Berggren är generalsekreterare för Hissförbundet, branschorganisationen för hiss- och rulltrappsbranschen.
– Krav på skydd vid korgdörren infördes 2012 men bara i kommersiella byggnader som kontor och affärer. I bostadsfastigheter har man inte inför det här säkerhetskraven vilket är olyckligt, då det ju framför allt är i dessa byggnader som samhällets mest utsatta befinner sig, det vill säga barn, äldre och personer med olika funktionsnedsättningar, säger hon.
I Sverige finns det cirka 20 000 hissar av samma typ som den som Josefin klämdes fast i.
– Sveriges lagstiftning är utformad så att det är det regelverk som gällde när hissen installerades som gäller även i dag. Så om hissen installerades för hundra år sedan så är det 1920-talets regelverk den besiktigas efter, säger Sara Berggren.
– Det är ju självklart att det inte går att jämföra hur säkerhetstänket är i dag jämfört med hur det var på tidigt 1900-tal eller ens för 30 år sedan. Därför kan det finnas elinstallationer som går att komma åt och farliga grindar där barn kan sticka ut händerna och fastna. Eller som i det här fallet, hissar som helt saknar skydd i korgöppningen fortsätter hon.
EU har tidigare kommit med rekommendationer om vilka moderniseringar som bör göras på gamla hissar. Vissa länder har omvandlat rekommendationerna till obligatoriska krav medan andra länder, som Sverige, inte har det.
Moderniserar man en hiss måste även säkerhetsutrustningen förbättras vilket medför en merkostnad. Väljer fastighetsägaren att inte modernisera sin hiss kommer heller inga krav på att förbättra hissens säkerhetsutrustning.
– Det innebär att man i vissa fall helt struntar i att åtgärda sina gamla hissar då man upplever att det blir för dyrt, säger Sara Berggren.
Incidenten i Boden är ingenting som förvånar henne. Liknande olyckor inträffar med jämna mellanrum och från Hissförbundet anses det att det bara är en tidsfråga innan någon kommer att förolyckas.
– Vi följer upp alla sådana här händelser. Det här var en av de allvarligare incidenterna, hade inte hennes mamma varit med så hade det troligen slutat ännu värre. Det är inte bara teoretiskt att sånt här kan hända, det händer och vi har bara haft tur att ingen har dött på länge.
Björn Taube är delägare av Hemåt fastigheter AB som äger fastigheten i Boden där Josefin klämdes fast. Han har haft kontakt med Josefins mamma angående händelsen.
– Det som inträffat är beklagligt. Det är inget fel på hissen och den är inte speciellt gammal. Alla våra hissar besiktas regelbundet och den här är godkänd, säger Björn Taube.