Staten tillskjuter 65,3 miljoner kronor till Bodens kommun för integration. Kommunen tillför ytterligare medel. De tas från socialnämndens överskott, som till stor del beror på resurser nämnden fått för ensamkommande flyktingbarn. Totalt 74 miljoner kronor ska användas under tre års tid.
Förvaltningarna har fått redogöra för vad de behöver och vad de vill använda extrapengarna till.
– Det är inga önskelistor, utan seriösa idéer och projekt och det känns tryggt, säger Kenneth Backgård (NS).
Det har resulterat i ett förslag på fördelning under det här året, som ska upp på kommunstyrelsen arbetsutskott på måndag och som senare ska klubbas av kommunstyrelsen. Det är mest en formalitet, för inom den allians som nu styr i Boden är man rörande eniga om fördelningen.
– Vi har nu arbetat tillsammans ett år och det har gått mycket bra, summerar Inge Andersson och de övriga gruppledarna håller med.
I år fördelas 32 miljoner kronor och de ska användas till en mängd olika verksamheter och projekt, som riktar sig både till asylsökande och personer som fått uppehållstillstånd.
– Vi ska investera i utbildning och möjligheten att skaffa jobb, säger Inge Andersson.
Inom arbetsmarknadsförvaltningen handlar det bland annat om att locka nyanlända till lokförarutbildningen och satsningar på språkundervisning inom vård och omsorg. Det behövs även specialpedagoger inom verksamheten Svenska för invandrare. Det handlar också om att skapa feriearbete åt ensamkommande flyktingbarn.
Skolan står inför stora utmaningar.
Läs mer: Om barnen som går i förberedelseklass
Läs mer: Om de skärpta kraven
Britt-Marie Loggert-Andrén (S) uppskattar att kommunen under hösten har tagit emot cirka 265 barn.
– Det är till och med fler än antalet elever som går på Torpgärdskolan. Det här är ett välkommet tillskott. Jag är jätteglad.
Läs mer: Om Blomdalen
Utbildningsförvaltningen får ett tillskott på 15 miljoner kronor och kommer exempelvis att satsa pengar på Blomdalen, mottagningsenheten där elevernas kunskapsnivå kartläggs för att de ska kunna slussas ut i rätt klass.
– Så fort som möjligt ska de ut i klasserna, först i föreberedelseklass och sedan i vanlig klass. Vi behöver också förstärka den vanliga skolan som kommer möta mängder med nyanlända och satsa på kompetensutveckling för lärare.
Inom socialförvaltningen ska de extra pengarna användas att anställa fler socialsekreterare.
Och inom fritidssektorn behöver man anställa språkkunnig personal på Ungdomens hus. Där ska man även investera i det trådlösa nätet.
– Vi ser att ungdomar lockas till lokaler där det finns, säger Hendrik Andersson (L), som tillägger att de ska starta simskola för nyanlända och ett språkkafé samt studierum på stadsbiblioteket.
För att klara det sistnämnde behövs mer yta och det pågår förhandlingar.
Föreningar kommer kunna ansöka om projektpengar vår och höst till integrationsprojekt.
Även överförmyndarnämnden förstärker och anställer ytterligare en årsarbetare.
– Vi kommer att följa upp och se att pengarna används till det som det är sagt, säger Catarina Ask (MP).
– Det är viktigt att pengarna används till rätt saker, säger Inge Andersson och Anders Pettersson (KD) tillägger att de vill erbjuda en bra framtid för de nyanlända så att de stannar kvar i Boden.