Läs mer: "Rutinerna har fungerat"
Torsdagens hot mot Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna följdes på söndagen med ett nytt dödshot via appen Jodel, nu mot Björknässkolan i Boden. Då hade oroliga föräldrar hört av sig till både polisen och Norrbottens Media.
Efter att beslut togs att hålla skolan öppen för undervisning på måndagen, kom genombrottet i polisutredningen snabbt: 09.45 greps en 17-årig elev misstänkt för grovt olaga hot mot grupp.
Sara Ekbom, områdespolis i Boden, uppmanar nu ungdomar rör sig i den här typen av sociala medier till eftertanke.
På en presskonferens som hölls på måndagen påpekade Sara Ekbom och hennes kollega, Kent Isaksson, att postade inlägg i sociala medier likt Jodel, inte kunde betraktas som anonyma. Ekbom uppgav senare till Norrbottens Media att polisen i dag har ett intimt samarbete med företagen som ansvarar för apparna.
Via Jodel har grova hot vid ett otal tillfällen spridits både i Sverige och utomlands. Vid ett tillfälle, hösten 2015, tvingades universitet i Lund att stänga alla verksamhet under ett dygn efter att hot mot lärare och studenter. En skolskjutning i USA har också kopplats till appen.
I Norrbotten har skolor tidigare hotats via sociala medier, bland annat i Luleå och Piteå.
I april förra året framfördes hot om en skolskjutning i gymnasiebyn i Luleå vilket medförde en stor polisinsats.
Läs mer: Skolskjutningen – här är hotet
Läs mer: Stort polispådrag – hot om skolskjutning
På måndagsförmiddagen fanns de två områdespoliserna på plats på Björknässkolan för att svara på frågor från oroliga elever och vårdnadshavare.
Sara Ekbom ser lättillgängligheten och farten i dessa appar som farorna.
Fenomenet är inte nytt, slår hon fast. Men tidigare handlade det ofta om bombhot via telefon, brev eller papperslappar.
– Man ska tänka sig för vad man skriver i såna här appar. Det har en enorm spridning, säger Ekbom.
Att posta ett inlägg, i till exempel appen Jodel, kan förändra och förstöra så mycket för den enskilda individen, konstaterar hon vidare. Med domar och noteringar i brottsregistret – vilket i förlängningen kan få förödande konsekvenser.
– Jag brukar ha som tips till ungdomarna när jag är och pratar i skolorna, att det du skriver i sociala medier till någon – det ska du kunna säga öga mot öga.
Polisen ser ingen koppling mellan hoten i Kiruna och Boden.
Straffskalan för grovt olaga hot spänner mellan nio månaders fängelse och fyra år.