Maria Selin berättade bland mycket annat om en enkät de gjorde för några år sedan på skolan hon arbetar. De såg att det som framför allt var viktigt är oskuldsnormen.
– Flickor måste vara oskulder. Det är inte lika viktigt för pojkar.
Hon gjorde djupintervjuer med några av eleverna och en flicka berättade att hon hade flera ”oskuldsintyg”, som hon fått på Sunderby sjukhus.
Maria Selin tog genast kontakt med kvinnokliniken på Sunderbyn och frågade om de skrev ut oskuldsintyg.
– De svarade att de inte skriver ”oskuldsintyg” därför att det går inte att se. Men, de skriver intyg att allt ser normalt ut. Så om jag tar dit min dotter och frågar om hon är oskuld och läkaren skriver att allt ser normalt ut, hur skulle ni tolka det? Klart att det är ett oskuldsintyg.
Emma Bergström Wuolo, pressansvarig på region Norrbotten, svarade:
– Många tror att det går att se på en kvinnas underliv om hon har haft penetrerande samlag, men så är det inte. Vare sig läkare eller sexpartner kan se om en person har haft någon form av sex tidigare. En del tror fortfarande att mödomshinnan finns och att det måste blöda första gången, som någon med slida har penetrerande samlag, trots att vi nu vet bättre. Det är inte möjligt för en gynekolog att utfärda ett oskuldsintyg, eftersom gynekologen inte kan avgöra om patienten har haft penetrerande samlag eller inte.