Miljöavdelningens beslut om stängning den 8 april grundades på omfattande hygienbrister. I kontrollrapporten nämns ingrodd smuts, fett på väggar och flagnande färg nära ytor där mat tillagas.
– Köket var smutsigt på många ställen och även lokalen börjar vara i dåligt skick. Detta är en kombination som gör att det är svårt att upprätthålla en god livsmedelshygien, säger livsmedelsinspektören Maria Svanhem.
Det är andra gången restaurangen stängs sedan den öppnade. I september 2022 ledde en liknande inspektion till att verksamheten tvingades stänga omedelbart. Då handlade det bland annat om osäker upptining av råvaror, dålig handhygien hos personalen och smutsiga redskap. Sedan dess har flera kontroller genomförts – med återkommande brister som följd.
– Jag bedömer att risken för kontaminering är hög, därav beslutet att stänga verksamheten.
Den här gången var det bland annat färg som lossnade från väggarna i köket, kombinerat med smuts som fastnat på ytorna.
– Det kan komma målarfärg och smuts i maten. Det är inget man vill ha i det man äter, säger Svanhem.
Fläkten ovanför tillagningsytorna var också igensatt av fett, vilket enligt inspektören innebär risk att det kondenserade fettet droppar ner i maten. Inga sjukdomsfall har dock rapporterats, men ett tips hade inkommit om att det såg smutsigt ut i lokalen.
Att samma verksamhet får allvarliga anmärkningar under flera års tid är inte vanligt, menar Maria Svanhem.
– Så här pass allvarliga, det är inte jättevanligt.
Hon har haft viss kontakt med restaurangägaren efter beslutet.
– De har informerat om att de börjat åtgärda bristerna. Hur det görs är upp till dem, men vissa punkter måste åtgärdas innan verksamheten kan öppna igen. Som det ser ut i dag kan man inte bedriva en säker livsmedelsverksamhet. I ett kök ska alla ytor kunna rengöras.
Erik Björk, en av ägarna till restaurangen, säger att renoveringsarbetet har pågått sedan förra veckan.
– Det har varit brister i själva lokalen och nu åtgärdar vi det med att klä in hela köket i rostfritt, säger han.
Utöver väggarna har även ventilationen och utrustningen setts över.
– Vi byter fläktar och beställer in ny utrustning till köket.
Fönstret i köket har klätts in med aluminiumprofil och dörren ska bytas ut.
Erik Björk berättar att man under en längre tid fört diskussioner om att bygga nytt.
– Vi har suttit i förhandlingar med hyresvärden om att bygga om hela köket och restaurangen. Eftersom det varit osäkert har vi inte velat lägga kapital på renovering. Men nu, med anmärkningarna, gör vi en upprustning.
Stängningen har fått ekonomiska konsekvenser.
– Det påverkar såklart väldigt mycket, speciellt ekonomiskt. Man har inte så stora marginaler i restaurangbranschen längre.
Han säger att man tagit till sig av kommunens kritik:
– Man lyssnar ju på miljöinspektionerna. Det har varit brister, och vi har åtgärdat dem under årens gång. Nu behövde vi stänga för att kunna åtgärda ordentligt.
Erik Björk uppger att en ny inspektion är inbokad med kommunen.
– Vi har bestämt en dag med kommunen för en ny inspektion. Om allt går som det ska öppnar vi på tisdag.