Beslutet om skolan: Seskarö skola läggs ned

På måndagen hölls ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i Haparanda där enda punkten var inriktningsbeslut – skola.
– En del i det här är nedstängning av Seskarö skola, säger kommunstyrelsens ordförande Janne Lind (C).

Förslaget om att lägga ner Seskarö skola går nu till kommunfullmäktige som får titta vidare på det. Det bestämdes under måndagens extrainsatta möte där beslutet fick majoritet.

Förslaget om att lägga ner Seskarö skola går nu till kommunfullmäktige som får titta vidare på det. Det bestämdes under måndagens extrainsatta möte där beslutet fick majoritet.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2025-03-03 18:13

Förslaget om att lägga ner Seskarö skola på grund av vikande elevunderlag går nu till kommunfullmäktige som får titta vidare på det. Det bestämdes under måndagens extrainsatta möte där beslutet fick majoritet.

– Det här är sista steget för inriktningsbeslutet för skolan. Det är inte bara ett beslut om Seskarö skola utan det är en bred palett av olika saker som man tittar på, säger Janne Lind.

I förslaget finns tre upptagningsområden för skolan i Haparanda. Som är Nikkala, Karungi och centrum.

– Tar vi då det här inriktningsbeslutet så är det Barn- och ungdomsnämnden (BUN) som i slutändan förhåller sig till det. En del i det är nedstängning av Seskarö skola.

undefined
"Det handlar om skolresultat, men vi förstår att mycket fokus i det här läget hamnar på Seskarö", säger Janne Lind (C) om inriktningsbeslutet för skolan.

Vad innebär det att inriktningsbeslutet går till kommunfullmäktige?

– Det gäller att titta på förslaget kring rektor på varje skola, behöriga lärare och att det finns elevhälsoresurser. Men också att man tittar på våra lokaler, för vi har väldigt eftersatta skolbyggnader. Det handlar om skolresultat, men vi förstår att mycket fokus i det här läget hamnar på Seskarö, säger Janne Lind.

Nina Waara, gruppledare för socialdemokraterna, menar att inriktningsbeslutet är för kortsiktigt.

– Vi avstod från att rösta då vi tycker att beslutet som ligger på bordet inte har någon långsiktighet. Det är egentligen bara ett beslut gällande Seskarö skola, säger hon.

Hon frågar sig också vart pengarna tas ifrån.

– Vi vet att socialnämnden går med underskott och även BUN. Hur ska man då realisera det här förslaget i verkligheten.

undefined
"Vi avstod från att rösta då vi tycker att beslutet som ligger på bordet inte har någon långsiktighet. Det är egentligen bara ett beslut gällande Seskarö skola", säger Nina Waara (S).

Janne Lind menar att oppositionen hade behövt vara med mer, inte avstå från att rösta.

– Jag sträckte ut handen till alla partierna och sa att vi tillsammans kan hitta en lösning. Om man tycker att inriktningsbeslutet ska vara mer långsiktigt, då hade man också kunnat vara med på det, säger han

Nu handlar det enligt honom att ha en fot på gasen och en på bromsen.

– Skolresultaten måste upp och vi behöver högre kvalitet i skolan. Samtidigt behöver vi bromsa kostnaderna. Det är en utmaning för alla partier. Med det här beslutet vinner vi lite tid i alla fall.

Nina Waara menar att förtroendet för de styrande inte finns efter debatten om skolan för ett år sedan. Då socialdemokraterna satt i styrande position.

– Det är tråkigt att det har blivit så. Vi hade behövt få en långsiktighet och enighet över partierna, det hade varit det bästa för kommunen. Vi känner inte att det finns något förtroende i dagsläget att sätta sig ner runt samma bord, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!