– Han håller på att skaffa sig information om det här innan han uttalar sig, ta reda på alla effekter, säger pressekreterare Marinette Nyh Rodebo.

Robert Bernhardsson försökte redan i juni få till ett möte med näringsministern angående Vattenfallsjobben.

Riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S) har hjälpt till att ordna ett möte den 22 augusti i Stockholm. I samband med det kommer också ett uttalande från ministern.

Artikelbild

| SÅGAR. Centerpartisten Helena Lindahl, riksdagsledamot från Västerbotten, tycker att Socialdemokraterna i Norrbotten agerar i lågt tempo.

LÄS MER: "Osäkert om man kan bo kvar här"

Robert Bernhardsson ska lyfta fram den centrala överenskommelsen om ersättningsjobb som Jokkmokks kommun har med Vattenfall.

– Jag ska beskriva den dialog vi har haft med högsta ledningen på Vattenfall. Jag personligen tycker att ledningen inte lyssnar på Jokkmokk i den utsträckningen att man vill föra konstruktiva samtal. Man hanterar oss ganska hårdhänt, säger Robert Bernhardsson.

Vattenfall säger att inget beslut är fattat ännu?

Artikelbild

| SÄTTER SIN I FRÅGAN. Mikael Damberg ska uttala sig om Vattenfallsjobben den 22 augusti.

– Det finns en glidning senaste veckan i hur man uttrycker sig från pressavdelningen på Vattenfall. Att faktureringen ska ut på upphandling har jag fått besked om två gånger.

LÄS MER: Vattenfall: "Ingenting är bestämt"

Artikelbild

| TAR STRID. "Vår ingång är att Vattenfall bör centralisera all faktureringsverksamhet till Jokkmokk. Det är fullt möjligt", säger Robert Bernhardsson (S)-kommunalråd i Jokkmokk.

Han är kritisk till att bolagets ledning inte kommenterar situationen.

– Det är inte klädsamt att gå ut via pressavdelningen istället för att ledningen kliver fram och säger vad de har för tankar och ambitioner med Jokkmokk.

Mikael Damberg väljer att inte kommentera, vad anser du om det?

– Det tycker jag är olyckligt. Men det är direkt ovärdigt att ett statligt bolag inte uttalar sig och tar ansvar, man hanterar frågan som att man vill hålla den ifrån sig.

Är det oansvarigt av Damberg att inte heller uttala sig?

– Nej, som minister har man ett uppdrag att följa som gör frågan lite mer komplicerad.

Vad tycker du att näringsministern ska göra?

– Det är upp till honom. Men regeringen är intresserad av att det ska finnas statliga jobb i hela landet, både civilministern och statsministern har gett uttryck för det. Det är en förväntan jag har att näringsministern också uppmärksammar det. Som minister har man ett ansvar att verka för att politiken blir genomförd. Generellt sett tycker jag att staten ska ta ett större ansvar för ledning och styrning av statliga bolag och myndigheter.

LÄS MER: Jokkmokk tappar 40 arbetstillfällen

Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl som i måndags besökte Vattenfall accounting tycker att Socialdemokraterna har lågt tempo i frågan eftersom det tar tre veckor att ordna ett möte.

– Det är inte utan att man frågar sig vad Socialdemokraterna i Norrbotten sysslar med. Man har fem riksdagsledamöter i länet och ändå är det ingen som besöker de drabbade på kontoret i Jokkmokk. Uppenbarligen är det så att man prioriterar någonting annat högre, säger hon.