Salar Rasoul driver hönseri med 12 000 höns strax utanför centrala Kalix och en restaurang med en handfull anställda i centrum.
Han var veterinär i norra Irak innan han kom till Sverige och 2016 startade han hönseriet.
– Jag hade höns i Irak också. Det är en del arbete med hönsen när de är unga. Jag måste visa var de ska äta, sova och lägga sina ägg. Jag tittar till dem fyra, fem gånger varje dag för att se att de har det bra. Höns ska vara frigående, ha fint spån, bästa fodret och rent vatten. Höns är känsliga, om de inte har det bra så slutar de ge ägg, säger Salar.
Så här dagarna innan påsk är det högtryck i hönseriet.
– Det går bra, jag har verkligen fullt upp. Efterfrågan på ägg är dubbelt så hög kring påsk, jämfört annan tid. Jag säljer alla ägg jag kan få fram, en hel del till lokala butiker men också till Norrlandsägg och Klöverträsk, säger Salar.
Salar Rasouls 12 000 höns, som alla är att betrakta som äldre nu, ger omkring 11 300 ägg om dagen.
En höna i storskalig äggproduktion är gammal när hon passerat 90 veckor, alltså mindre än två år.
I slutet av nästa månad kommer 16 veckor unga höns, och då räknar han med att komma upp i produktionen 12 000 ägg om dagen.
De gamla hönsen gasas ihjäl, inom tio minuter från det att processen startat uppges de ha somnat in.
– Det är så vi, enligt regelverket, ska göra för att göra det så smärtfritt som möjligt för hönsen, säger han.
Salar Rasoul säger att verksamheten skulle kunna växa.
– Jag vill bygga ut och utöka med 100 000 höns, men på grund av oron i världen och stigande priser i Sverige vågar jag inte satsa nu. Först var det coronapandemin som försvårade allt, men vi klarade den. Då attackerade Ryssland Ukraina, och kriget fortsätter. Nu har vi Donald Trump och Ryssland som leker med oss, säger han.
Han konstaterar: "när det händer något i världen påverkas lantbruken direkt".
– Vi köper mycket produkter med sojaprotein och spannmål, som ursprungligen kommer från annat land, och oron driver upp priserna.
Han ifrågasätter att Sverige importerar ägg från andra länder, när det finns möjlighet att vara självförsörjande.
Ägg är också en av de varor Sverige är nästan självförsörjande på.
Den svenska marknadsandelen är enligt Jordbruksverket 98 procent (siffra från 2020) och import sker främst från Polen, Danmark och Finland (uppgift från 2019).
Salar äter fyra ägg om dagen, han jobbar hårt och behöver protein.
– Ägg är en enormt stor råvara, ägg ska finnas i varje kylskåp. Sverige skulle kunna ha en större äggproduktion, men också en totalt sett större matproduktion. Det kräver att politikerna stimulerar jordbrukssektorn. Nu går utvecklingen tyvärr i motsatt riktning, många jordbruk i Sverige har lagts ned, säger han.
Det är äggbrist i USA och de har vänt sig till omvärlden för att få köpa ägg.
Salar Rasoul känner till att USA vill importera ägg.
– I dagsläget tillåter inte regelverket att vi exporterar ägg till USA. Om det vore möjligt så skulle det vara intressant för mig att sälja dit, men bara om det skulle gå att samarbeta med USA, vilket betyder att de måste sluta försvåra för Sverige, säger han.
Vi kastas tillbaka till den lokala marknaden när en Kalixbo tittar in i hönseriet med orden "jag chansade, vilken tur att du är här".
Han köper med sig två kartor dagsfärska ägg.
– Det här, det väldigt lokala, är ändå det bästa, säger Salar Rasoul och ler.