Vattentornets resursskola finns i centrala Kalix, i det som fram till nedläggningen förra sommaren var Vattentornets förskola.
Här ska i ett första skede finnas en avdelning, huset har kapacitet för två, och initialt erbjuds plats för omkring tio barn i grundskolan.
Lokalerna ställs i ordning med delvis ändrad planlösning och ny färg på väggarna.
En eller två lärare och en specialpedagog ska arbeta i skolan, som ska samarbeta med en skolpsykolog.
Charlotte Sundqvist säger att resursskolan ska ta emot elever vars behov inte kan tillgodoses i den ordinarie skolan.
– Det kan vara barn som har behov av mer lugn och ro, mindre intryck, mindre grupper, fler möjligheter att gå undan och jobba i ett grupprum och högre personaltäthet. Barnen kan ha en autismdiagnos, men en diagnos är inte ett krav för att få plats i skolan, säger hon.
Hon säger att studierna i skolan ska följa läroplanen. Målet ska vara att barnen ska kunna återgå till den ordinarie skolan och klara godkända betyg som ger behörighet till gymnasieskolans nationella program.
Vårdnadshavare ska ansöka om plats.
Antalet barn och unga som inte går till skolan, så kallade hemmasittare, har ökat efter pandemin. I Kalix handlar det nu om elever från låg- och mellanstadieskolorna samt från högstadieskolan.
Charlotte Sundqvist vill inte uppge någon siffra då hon är osäker på hur många de är.
– Jag har en teori om ökningen. Efter pandemin, då många studerade hemma, blev det otroligt svårt för många barn att gå tillbaka till skolan. För dem kan det vara för oroligt i skolan, för mycket intryck där, och därför fungerar inte den miljön för dem, säger hon.
Det är länge sedan Kalix kommun startade en ny skolverksamhet. Parallellt med satsningen på resursskolan pågår skolstrukturutredningen, som syftar till att minska det som ansvarig politiker beskriver som en "för stor kostym".
Inför starten har ansvariga gjort studiebesök i Luleå (som startar resursskola i höst), samt Piteå och Skellefteå för att utbyta erfarenheter.
– Det är jättespännande att få starta en ny verksamhet. Jag känner extra för att få göra något för de här barnen som "hamnat mellan stolarna". Alltsedan det som då hette särskola (nu anpassad grundskola) gjordes om och barnen med autism skickades in i den vanliga skolan, som inte hade de rätta resurserna för att ta emot dem, har många barn inte fått rätt förutsättningar. Nu ska vi kunna ge dem det, säger Charlotte Sundqvist.