Skyborn Renewables pausar mätmast på Malören

Vindkraftföretaget Skyborn Renewables backar från planerna på en mätmast på Malören.
– Jag är jätteglad, det är jätteskönt att slippa den oron, säger turistföretagaren Hanna Engström när hon får beskedet av NSD.

"Jag är jätteglad" säger Hanna Engström om beskedet att företaget drar tillbaka förfrågan om mätmasten på Malören.

"Jag är jätteglad" säger Hanna Engström om beskedet att företaget drar tillbaka förfrågan om mätmasten på Malören.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2025-04-01 19:00

Nyheten i korthet

  • Vindkraftföretaget Skyborn Renewables drar tillbaka sina planer på att bygga en mätmast på Malören.
  • Skyborns regionala koordinator, Tommy Nilsson, meddelar att företaget för närvarande inte kommer att fortsätta med mätmastprojektet på Malören.
  • Statens fastighetsverk, som förvaltar Malören, har tidigare avvisat förslaget om en mätmast på grund av dess potentiella inverkan på natur- och kulturmiljön.
  • "Det är jätteroligt att höra och det är jätteskönt att slippa den oron" säger företagaren Hanna Engström.

Skyborn Renewables vill utveckla fyra havsbaserade vindkraftparker i Sverige, varav den nordligaste vindkraftparken är den som Polargrund Offshore vill etablera tio kilometer från Malören.

För att mäta vinden ansökte företaget om att få sätta upp en över hundra meter hög mätmast på ön, men de planerna var länge okända för företagaren Hanna Engström, stugägarna på ön och även ledande politiker på Kalix kommun.

Men nu har Tommy Nilsson, regional koordinator vid Skyborn Renewables, skickat ett mejl till Statens fastighetsverk som förvaltar Malören.

Han uppger att de i dagsläget inte går vidare med mätmasten på Malören och att alla som berörs kommer att informeras om de återupptar arbetet med den.

undefined
"Vi har så mycket jobb med tillståndsprocessen för vindkraftparken att vi behöver fokusera på den" säger Tommy Nilsson.

– Vi har så mycket jobb med tillståndsprocessen för vindkraftparken att vi behöver fokusera på den. Vi hade, som vi också sagt, ett inledande men inte fullständigt underlag. Om vi återkommer till mätmasten på Malören så kommer vi att informera Statens fastighetsverk, Malören lodge, Malörens intresseförening och politikerna i kommunen, säger Tommy Nilsson.

I mejlet undrar företaget också om Statens fastighetsverk tänkt muddra hamnen på Malören, och där har de fått ett nekande svar.

undefined
"Bara att vara på ön är fantastiskt, det finns ingen ö som den, Malören är Bottenvikens pärla" säger Karl-Erik Vikström.

Statens fastighetsverk har i juli 2024 sagt nej till en mätmast på Malören, med bedömningen att påverkan på natur- och kulturmiljön skulle bli omfattande.

Nu har de alltså fått beskedet att företaget backar.

– Ärendet är avslutat från Skyborns sida. I dagsläget uppfattar vi det som att företaget pausar om mätmasten på Malören, säger Marie Jakobsson, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk.

Nu omfattas ett mindre markområde på Malören av SBM-skydd (statliga byggnadsminnen), men sedan 2019 ligger ett förslag hos regeringen om att utöka det statliga byggnadsminnet till att omfatta hela Malören 1:1, där bland annat fyren finns.

Fram till beslut om det ska hela fastigheten, enligt Statens fastighetsverk, betraktas som statligt byggnadsminne.

undefined
"Jag är jätteglad" säger Hanna Engström om beskedet att företaget drar tillbaka förfrågan om mätmasten på Malören.

Hanna Engström driver tillsammans med maken Patrik Engström Malören lodge på ön. Hon har inte nåtts av beskedet att företaget backar om mätmasten, utan får höra det av NSD.

– Det är jätteroligt att höra och det är jätteskönt att slippa den oron. Det betyder i närstående tid, för vår verksamhet, att vi inte behöver avboka gäster i år och för nästa år. Den här frågan har tagit mycket energi och det är skönt att jag inte behöver sätta mer kraft till den nu, säger Hanna Engström.

Om vindkraftparken

Skyborn Renewables planerar för en havsbaserad vindkraftpark kallad Polargrund Offshore i norra Bottenviken, utanför Kalix.

Vindkraftparken blir, om den blir verklighet, Sveriges nordligaste havsbaserade vindkraftpark med upp till 120 vindkraftverk med en maximal höjd på 350 meter på en yta av cirka 340 kvadratkilometer.

Platsen är i territorialhavet i Kalix kommun samt i Sveriges ekonomiska zon, omkring 35 kilometer söder om fastlandet i Kalix.

Platsen är också cirka tio kilometer sydost om ön Malören.

Företaget skickade tillståndsansökan för vindkraftparken till regeringen och mark- och miljödomstolen i juni 2024.

Karta: Malören
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!