Statsminister Ulf Kristersson (M) besökte under onsdagen Esrange i Kiruna och Aitikgruvan i Gällivare. Anledningen till besöket var enligt regeringen det rådande säkerhetspolitiska läget.
Kommunalrådet i Kiruna, Mats Taaveniku (S), sitter i det ganska nya stadshuset och är förvånad över att regeringen inte meddelat att statsministern skulle komma.
Han har en hög med frågor som han hade velat prata med regeringen om.
– Det finns hur många frågor som helst. Det handlar om fördelningen av de enorma värden som Kiruna kommun årligen levererar till staten och vi får ingen del av det. Vi har heller inte fått besked om vem som ska finansiera stickspåret till nya järnvägsstationen. Vi har skrivit brev till regeringen för snart två år sedan och inte fått svar.
Regeringen valde nyligen att köra över Kiruna kommun när det gäller detaljplan till Talgas gruvplaner i Vittangi. Grafitgruvplanerna tillsammans med LKAB:s Per Geijer-projekt är utvalda av EU som viktiga gruv- och mineralprojekt som ska prioriteras och där det ska gå snabbare i tillståndsprocessen.
Hur det ska gå till är något kommunledningen i Kiruna hade velat prata med statsministern om.
– Vi vet överhuvudtaget inte vad regeringen och EU menar med snabbspår. Vi kan ju inte på vilka villkor som helst godkänna vilka detaljplaner som helst. Vi förstår att vi måste genomföra en grön omställning och få ner de fossila utsläppen i Kiruna. Därför behöver vi sällsynta jordartsmetaller som påskyndar elektrifieringen men det kan ju inte ske på vilka villkor som helst.
Han fortsätter:
– Vi har samtidigt ett ansvar att se till att få ett bra bevarande av den natur vi har och att vi får befolkningen att stanna kvar. Så det snabbaste sättet att komma framåt i den gröna omställningen är att skapa förutsättningar för kommunen, annars kommer det här inte att gå.
Statsminister Ulf Kristersson har precis avslutat en rundtur på Esrange när han svarar NSD att tiden inte fanns den här gången till en träff med kommunledningen.
– Det var bara för att vi hade ont om tid just nu då vi ska vidare, jag hör av mig nästa gång jag är här.
Hade ni kunnat meddela att ni ska hit?
– Ja det är möjligt, jag har själv inte haft kontakterna inför det här besöket så det vet jag inte men just den här gången funkade det inte.
Kommunalrådet vill prata om snabbspår och gruvplaner?
– Sådana samtal för vi mycket gärna, det brukar oftast finnas både myndigheter och ministrar som sköter sådana saker. Men jag ska gärna se till att regeringen är fullt kontaktbar också i de frågorna.
Det har ni inte varit hittills tycker kommunledningen?
– Nej, ibland tycker man olika om sådana saker.
Det är inte första gången ett statsråd besöker Kiruna utan att höra av sig till kommunledningen. När finansminister Elisabeth Svantesson (M) dök upp för ägardialog på LKAB för ett och ett halvt år sedan lovade hon att återkomma till kommunen.
– Regeringen har inte svarat. De var här på besök när EU-kommissionen var här, sedan dess har vi inte hört något från dem. Då fick de också ta del av EU-kommissionens resonemang om kritiska och strategiska mineraler som finns här uppe. Det hade varit bra att få information om det, säger Mats Taaveniku.
Men helt utan snack om utmaningar och möjligheter i kommunen blev inte statsministern. Han åt lunch med lokala partimedlemmar, som passade på att berätta om läget i kommunen.
– Det var mycket bra. Vi hade en lång lunch med honom och hade tid att prata så det var väldigt lyckat. Framförallt så uppskattar vi att han tog sig tid att träffa moderata medlemmar i Kiruna, säger Birgitta Isaksson, ordförande för Moderaterna i Kiruna.
Kommunalrådet var besviken över att regeringen inte hört av sig. Kan du förstå den besvikelsen?
– Jag kan förstå att han är besviken och vill träffa vår statsminister absolut. Samtidigt kanske man måste fundera över vad avsikten är för mötet och hur mycket tid som fanns. Men vem som har planerat vet jag inte och jag har inte varit inblandad i det.
De 20-talet medlemmar på plats på lunchen passade på att lyfta viktiga frågor.
– Vi lyfte de utmaningar och möjligheter vi ser med stadsomvandlingen. Hur många lediga jobb vi har, problematiken med fly in fly out, och att vi behöver bli fler i kommunen. Markfrågor är en utmaning för kommunen, som äger lite mark. Det kändes som att han lyssnade och tog med sig det som medlemmarna lyfte. Alla vara så glada över samtalet. Det var ett samtal på fin nivå, berättar Birgitta Isaksson.
När det gäller huruvida regeringen har någon praxis kring att höra av sig inför besök svarar regeringskansliets presstjänst att "det avgörs från gång till gång vilka kontakter som tas inför ett statsråds besök. Det finns inte någon policy eller praxis om att informera kommunala företrädare inför besök".
Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, förstår dock kommunledningens besvikelse.
– Det är väl rimligt att man som statsminister meddelar ledningen i en kommun som man besöker att man ska dit även om det inte är själva kommunledningen som är föremål för besöket.
Kan man säga att det är brukligt?
– Jag skulle gissa att det är så man oftast går till väga.