Det blev som det såg ut i den preliminära räkningen, där stödet för L i regionvalet uppgick till 2,9 procent. Den slutliga räkningen förbättrar resultatet med några decimaler, men det räcker alltså inte för att klara treprocentsspärren. För första gången sedan valet 1942 kommer L inte att finnas representerat i länets högsta beslutande församling.

Läs mer: En epok kan vara över

Dagen efter valet sade gruppledaren och regionrådskandidaten Jens Sundström (L) så här:

– Vi åkte in och ut ur regionen under hela natten. Det kändes som det gick åt rätt håll. Vid halvfyratiden vågade vi gå och sova, men när jag klev upp strax efter klockan sex upptäckte jag att 2,95 procent gör ingen lycklig med den nya indelningen av valkretsar.

– Vi har inte hunnit analysera valresultatet, men vi tycks ha hamnat i skuggan av den oerhörda annonseringen som Sjukvårdspartiet och delvis också sossarna kunnat göra mot slutskedet av valrörelsen. Det är ett slitet uttryck att påstå att det är svårt för ett litet parti att nå ut, men mot slutet är det nästan omöjligt för små partier med små resurser att göra sin röst hörd.

L gick till val tillsammans med Centerpartiet och Moderaterna, som nu kommer att bilda en ny regionledning tillsammans med Sjukvårdspartiet.

Sedan tidigare står det klart att Miljöpartiet också åker ur fullmäktige, efter att ha funnits representerade i varje val sedan 2002.

Vi har sökt Jens Sundström och Liberalernas distriktsordförande Anne Kotavuopio Jatko.