Det statliga energibolaget Vattenfall håller just nu på att se över hela sin verksamhet. Tusentals jobb inom koncernens finans, it, kommunikation och personalavdelning riskerar därför att läggas på externa företag inom de närmaste åren. Resultatet ska presenteras för koncernledningen under våren 2017.

– Just nu så ser vi över alla avdelningar som inte har direkt med elproduktionen att göra. Målet är att skära ner på våra personalkostnader, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall.

LÄS MER: Vattenfalls chefer får 300 miljoner i bonus

Artikelbild

Vattenfall har idag omkring 8500 anställda i Sverige och nu är tusentals tjänster inom företagets administration hotade.

– Det handlar om ungefär 2000 tjänster som kommer att ses över under den närmaste tiden, säger Johnny Bernhardsson, som är Unionens arbetstagarrepresentant i Vattenfalls styrelse.

Även Vattenfalls kontor i Luleå med omkring 300 anställda ingår i koncernens översyn. Trots att bolaget just nu håller på att färdigställa de nya lokalerna på Porsön.

– Ja det stämmer. Den enda personal som inte ingår i den här översynen är de som jobbar direkt med elproduktionen, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall.

Men den första avdelningen inom Vattenfall att drabbas verkar vara Vattenfall Accounting. Som NSD kunde avslöja tidigare i veckan hotas 40 personer om uppsägning på Vattenfall Accounting i Jokkmokk.

LÄS MER: Jokkmokk tappar 40 arbetstillfällen

Men enligt uppgifter från Johnny Bernhardsson, som sitter med i förhandlingarna, handlar det om upp till 250 tjänster i hela landet och 600 tjänster inom hela Vattenfalls koncern.

– I dagsläget så vet vi inte exakt hur det kommer att bli, men ambitionen från Vattenfalls sida är att lägga ut bland annat ekonomidelen på externa företag. Att outsourca verksamheten helt enkelt. Det vi misstänker och är oroliga för från fackets sida är att det kommer bli nya ägare som lägger verksamheten i så kallade låglöneländer, säger Johnny Bernhardsson.

Enligt Johnny Bernhardsson kommer en anbudsförfrågan om hela Vattenfall Accounting skickas ut i september och ett beslut kommer sedan tas vid årsskiftet.

– Jag tror att risken är väldigt stor att det kommer handla om uppsägningar. Sedan är det svårt att säga hur länge det tar att verkställa ett sådant beslut, säger Johnny Bernhardsson.

Vattenfall började se över sin verksamhet i oktober 2015. Anledningen är det svåra ekonomiska läge som energibolaget befinner sig i på grund av de olönsamma affärer som bolaget gjort utomlands, bland annat affärerna med Nuon och tyska brunkolet, kombinerat med de låga elpriserna.

– Vattenfall befinner sig just nu i ett väldigt pressad ekonomiskt situation. Det beror mycket på de låga elpriserna som vi inte tror kommer gå upp under de kommande åren och som försätter oss i ett läge där vi måste sänka kostnaderna, säger Peter Stedt.