Förslaget till ny skolstruktur betyder att skolor läggs ner och nya, större, byggs. Det innebär färre och större kök. Även förändringarna i förskolan innebär att förskolorna blir större och därmed blir antalet kök också färre och större.
Bristen på utbildad personal i köken har inte lyfts på samma sätt som lärarbristen, men enligt Jeanette Everos, kostchef för skolan i Luleå kommun, är den skriande.
– Vi har haft stora pensionsavgångar. Fråga vilken annan kommun eller krog som helst, det är problem att få tag i kockar och annan utbildad personal, säger Everos.
Everos ser bara fördelar med om förslaget genomförs.
– Då kan vi säkerställa rätt personalkompetens och också ha pooltjänster. Med större enheter kan vi lättare erbjuda eleverna två rätter att välja mellan. Det är svårare där en jobbar ensam att hinna med det.
Det pågår sedan tidigare en översyn av hela kostproduktionen i kommunen. Den ska titta på om kommunen ska ha småskalig produktion eller storskalighet med färre enheter. Idag köper kommunen mat till vård- och omsorgsboenden av landstinget. Förslaget skulle kunna komma fram till att man istället erbjuder landstinget att köper mat av kommunen.
Läs mer om Framtidens skola:
Forskningen: Har storleken betydelse?
Siffrorna: "Chockhyror"