Sunderby sjukhus var i stort sett lamslaget i november och december förra året, när antalet utskrivningsklara och medicinskt färdigbehandlade patienter nådde rekordnivåer. Patienter som väntade på att skrivas ut och få en vård- eller omsorgsplats i sin hemkommun tog ofta upp hela avdelningar, med brist på vårdplatser och stockning på akutmottagningen som följd.
– Bitvis väldigt ansträngande och en anledning till att det var väldigt många gånger som vi hade orange läge förra hösten och julhelgen, säger Jonas Thörnqvist som är biträdande regiondirektör.
Läs mer: Stenberg: "Bedrövligt"
Läs mer: Kovändningen: Får öppna korttidsboende
Läs mer: Deras arbetsmiljö är värre än någonsin
Regionen höll krismöten med företrädare för Bodens och Luleå kommuner – hemorter för de flesta utskrivningsklara patienterna – och förberedde en nödlösning: att öppna en ny avdelning, endast avsedd för utskrivningsklara, i Kalix. Men de planerna skrotades under våren.
– Det hade blivit väldigt kostsamt eftersom det hade byggt på många transporter och att vi hade behövt hyra in personal. Så vi bestämde oss för att inte göra det.
Sunderby sjukhus har fortfarande problem med brist på vårdplatser – delvis som en följd av hyrstoppet för sjuksköterskor som infördes den 1 oktober – men utskrivningsklara patienter utgör inte längre något större bekymmer.
I november förra året noterades utskrivningsklara patienter för ungefär 1 300 inskrivningsdagar på Sunderby sjukhus. Den senaste noteringen, i september i år, var på drygt 200 dagar. Andelen utskrivningsklara på de disponibla vårdplatserna har minskat från tio procent i december till tre procent i september.
– Under förra hösten kunde det vara typ 40 per dygn. För någon vecka sedan var det en handfull.
Den 1 januari trädde en ny lag i kraft, som gör det mer kostsamt för kommunerna att inte ta hem sina utskrivningsklara patienter.
Under året har också både Luleå och Bodens kommuner blivit bättre i hemtagningen, tack vare att de har ökat antalet platser på till exempel korttidsboenden. Jonas Thörnqvist tycker att även det förebyggande arbetet har förbättrats.
– Det handlar också om att vår primärvård har steppat upp och sett till att ha läkarkompetens till hands. Men kommunerna har stor del i att det här har fått en god lösning.
Men snart prövas systemet på allvar igen. November och december är ökända månader som för med sig både influensa och halkolyckor.
– Blir det blida och fryser om vartannat ser vi en ökad belastning, speciellt om det skulle korskopplas med många influensafall.
Vaccinet kommer den 6 november och Thörnqvist uppmanar både sjukvårdspersonal och alla som hör till riskgrupperna att vaccinera sig.