I augusti berättade Erianne Stillbe, 77, om sin kamp. Hon gick sedan nästan tre år omkring med ett "gigantiskt flankbråck" och kunde inte leva ett vanligt liv. "Jag har förberett mig på att jag kanske inte klarar mig. Men jag vill inte leva så här." sade hon då.
Orsaken till bråcket var en operation 2015 på grund av en godartad tumör på njuren. Turerna har varit många. Vid flera tillfällen fick hon hopp om operation, för att sedan besviket kunnat konstatera att det inte blev någon.
Tidigare artikel: "Är det inte min tur någon gång"
Nu har Erianne glada nyheter, i oktober kallades hon till Skellefteå för en undersökning – en operationstid var inbokad till början av november.
– Jag kunde inte tro att det var sant, säger Erianne.
Hon berättar att hennes bråck beskrevs som ett "gigantsikt flankbråck" i hennes journaler.
– Alla prover visade toppresultat och läkaren sade att han inte såg någon anledning till att avstå operation och något som också bidrog var min inställning och att jag var införstådd med smärtan.
Tidigare har hon varnats för att operationen kan vara farlig och att det fanns risk att hon inte skulle klara den.
– Jag var aldrig rädd, men jag var glad att jag vaknade, säger Erianne.
Operationen gjordes med titthålskirurgi, Erianne har tolv hål i magen. Två nät har satts in för att hålla innandömet på plats, näten är fast med 252 klamrar i revben och höft.
Det gått en månad sedan operationen, Erianne har fortfarande ont, får inte lyfta mer än ett mjölkpaket och äter starka smärtstillande mediciner. Gördeln som hon haft hela tiden måste hon fortfarande använda, men bara tre månader till.
– Nu känns det helt underbart. Jag har fått mitt liv tillbaka och jag känner mig stark och handlingskraftig. Jag vill leva fullt ut när jag lever.
Eriannes förtroende för sjukvården vacklar dock fortfarande.
– Om de hade tagit det här på allvar från början hade det inte behövt bli så här alls. Jag tycker att de som känner sig träffade borde lära sig. Det spelar ingen roll med stora, fina, sjukhus, det är innehållet som har betydelse. Ska man jobba i vården måste man ha hjärta. Jag tänker på dem som inte kan prata för sig, inte orkar kämpa, och inte har anhöriga som kan göra det åt dem. Men – det finns änglar i vården.
Har du något råd till dem som inte får hjälp i vården?
– Ge inte upp, för det är ditt liv, säger Erianne.