Giftskandalen: Försvaret tar prover i nya områden

Provsvaren från fisken i Skanskas sjö visar på höga halter av miljögiftet PFAS. Samtidigt har Försvarsmakten beslutat att utföra provtagningar i helt nya områden, bland annat på Bergnäset.

KARTLÄGGNING. Så här såg det ut i augusti när Claes Bergqvist från konsultföretaget Niras tog prover i brunnar på Lulnäsudden, där bland andra Selfrid Nilsson har ett boende. Nu tar försvaret prover i nya områden, bland annat på Bergnäset.

KARTLÄGGNING. Så här såg det ut i augusti när Claes Bergqvist från konsultföretaget Niras tog prover i brunnar på Lulnäsudden, där bland andra Selfrid Nilsson har ett boende. Nu tar försvaret prover i nya områden, bland annat på Bergnäset.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-06-15 08:05

– Vi fortsätter jobbet med att ta reda på hur spridningen ser ut och hur grundvattenströmningarna i området går. Det finns inga detaljerade utredningar gjorda och vi behöver veta mer i detalj hur det ser ut, säger Folke Borgh, jurist vid Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Det handlar om skandalen där giftiga ämnen från brandsläckningsmedel som använts vid F 21 trängt ned och förgiftat grundvattnet för fast boende och stugägare på Lulnäsudden, sydost om flottiljen. Vattendelaren för grundvattnet går norr om brandövningsfältet.

– Vi är därför ganska säkra på att det påverkade grundvattnet till allra största delen rört sig söderut. Men som sagt, vi behöver kartlägga det här noga.

Därför ska försvaret göra nya provtagningar på Bergnäset, som ligger norr om täkten. Även mark nordväst om landningsbanan, där övningar hållits, ska testas. Man har hittat förhöjda värden i en brunn i området.

Man har också konstaterat PFAS-förekomst i Luleås reservtäkt på Bergnäset, men värdena är mycket låga.

– Vi har ingen anledning att tro att det kommer från flygflottiljens verksamhet. Det är sannolikt andra källor, säger Folke Borgh.

Läs mer: Lugnande besked om Lulnäsuddens vatten

På Skanskas område finns tre sjöar som egentligen är djupa grustag som vattenfyllts; Långsjön, Lillsjön och Pensionärssjön. I sjöarna har ädelfisk planterats in och vid Långsjön har byggföretaget en bastu där man haft festligheter med anställda och kunder.

I en ny rapport skriver försvaret att muskelprover visar att fisken i Långsjön är "mycket påverkad" och att "risken för att exponeras för PFAS är mycket hög" om man äter fisken.

– Vi satte ju stopp för allt fiske när vi fick kännedom om det här och med facit i hand så var det helt rätt, säger Göran Sunesson, regionchef vid Skanska.

Läs mer: Miljögifter i Skanskas festfiskar

I Pensionärssjön däremot är värdena låga. Försvaret ska ta prover i Lillsjön.

– Vi har erbjudit all personal möjlighet att ta blodprov och undersöka sig och det är ingen större oro. Den information vi fått är ju att det trots allt är så små halter att det inte är någon fara, säger Sunesson.

Inne på Skanskas område finns också sandmassor övertäckta. Massorna är rester från ett bygge av en stor asfalt- och betongplatta som Skanska gjorde på F 21:s område. Massorna fraktades efter bygget till Skanskas grustäkt och ska nu undersökas ytterligare.

I februari ansluts de drabbade på Lulnäsudden till det kommunala VA-nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om