Det är Svensk jakt som berättar om det nya projektet, som är en uppföljare till det tidigare projektet där ett 90-tal älgar i Moskosel, Ängesån och Niemisel sövdes och försågs med GPS-halsband.
Syftet var bland annat att minska skogsskadorna. NSD har tidigare berättat om projektet, som nu är avslutat.
– Det har gett oss värdefull information. I Överkalix har vi sett att många älgar vandrat in från Pajalaområdet och då har vi kunnat öka avskjutningen på hösten i Pajala för att minska betesskadorna i Överkalixområdet, säger Markus Jatko, jaktansvarig vid Sveaskog, till Svensk jakt.
I det nya projektet har 30 älgar märkts kring Linaälven i Gällivare, 30 älgar i ett område söder om Junosuando, 20 älgar runt Svappavaara och 30 älgar i kustområdet vid Haparanda och Kalix.
Läs mer: Kartlagda älgar förändringar tilldelning
Älgarna ska följas i tre års tid. Älgarnas rörelsemönster ökar kunskapen inför tilldelningen till älgjakten. Men projektet ska även öka kunskapen om hur viltstängslet längs E 4:an påverkar älgarnas vandringar.
– Vi lär oss mycket om de frågeställningar som jägare och markägare brottas med i älgförvaltningen, säger professor Göran Ericsson vid SLU, till Svensk jakt.
Skogsbrukets jaktgrupp Norrbotten, Jägarförbundet Norrbotten, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och länsstyrelsen i Norrbotten samarbetar i älgmärkningsprojektet, som finansieras av markägare och Norrbottens älgvårdsfond.