Här har 110 älgar försetts med GPS-sändare

110 älgar har försetts med GPS-sändare i ett nytt, stort forskningssprojekt i Norrbotten. Ett av målen är att se hur älgarnas vandringsmönster påverkas av viltstängsel efter E 4:an.

NYTT PROJEKT. 110 älgar i Norrbotten har fått ett GPS-halsband för att älgarnas vandringar ska kartläggas.

NYTT PROJEKT. 110 älgar i Norrbotten har fått ett GPS-halsband för att älgarnas vandringar ska kartläggas.

Foto: SLU

LULEÅ2016-03-21 19:52

Det är Svensk jakt som berättar om det nya projektet, som är en uppföljare till det tidigare projektet där ett 90-tal älgar i Moskosel, Ängesån och Niemisel sövdes och försågs med GPS-halsband.

Läs mer: Så kartläggs älgarna

Syftet var bland annat att minska skogsskadorna. NSD har tidigare berättat om projektet, som nu är avslutat.

– Det har gett oss värdefull information. I Överkalix har vi sett att många älgar vandrat in från Pajalaområdet och då har vi kunnat öka avskjutningen på hösten i Pajala för att minska betesskadorna i Överkalixområdet, säger Markus Jatko, jaktansvarig vid Sveaskog, till Svensk jakt.

I det nya projektet har 30 älgar märkts kring Linaälven i Gällivare, 30 älgar i ett område söder om Junosuando, 20 älgar runt Svappavaara och 30 älgar i kustområdet vid Haparanda och Kalix.

Läs mer: Kartlagda älgar förändringar tilldelning

Älgarna ska följas i tre års tid. Älgarnas rörelsemönster ökar kunskapen inför tilldelningen till älgjakten. Men projektet ska även öka kunskapen om hur viltstängslet längs E 4:an påverkar älgarnas vandringar.

– Vi lär oss mycket om de frågeställningar som jägare och markägare brottas med i älgförvaltningen, säger professor Göran Ericsson vid SLU, till Svensk jakt.

Skogsbrukets jaktgrupp Norrbotten, Jägarförbundet Norrbotten, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och länsstyrelsen i Norrbotten samarbetar i älgmärkningsprojektet, som finansieras av markägare och Norrbottens älgvårdsfond.

FAKTA

I mars 2013 inleddes det första projektet, där ett 90-tal älgar i tre förvaltningsområden som drabbats hårt av älgbetesskador märktes. Älgarna fångades in med hjälp av helikopter, sövdes och märktes. Älgarnas rörelser kunde följas med två veckors fördröjning på sajten algforskning.se.

Till det nya projektet har man samlat in de tidigare halsbanden och programmerat om dem.

Älgar med halsband får fällas men rekommendationen är att inte göra det. Halsbanden kan återanvändas och får ej skäras av om man fäller en älg med GPS-sändare. Halsbanden lämnas till Jägareförbundet, Sveaskog eller SLU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om