Vi besökte honom och stadsbyggnadsnämndens ordförande Lenita Ericson och framförde Råneåbornas synpunkter och frågor.
Ingen av dem har smakat på det vatten som så många Råneåbor klagar på.
– Jag har inte varit där på sistone. Men jag litar på dem. Och har man synpunkter på vattnet ska man höra av sig till oss, säger hon.
Sedan tillägger hon:
– Efter vad jag har förstått är det inte så överallt. Utan bara i vissa delar av Råneå. Och den senaste tiden är det faktiskt bara en person som har hört av sig till mig angående detta.
Man vet alltså vad smaken beror på.
– Det är för att vattnet i Råneå kommer från en ytvattentäkt. När temperaturen växlar vänder sjön, och då kan vattnet få en bismak. Men så fort temperaturen har stabiliserat sig kommer det att bli bättre, säger Roger Danell.
Går det inte att göra något åt smaken på vattnet?
– Det enda vi kan göra nu är att säkra vattnet som kommer från Andträsket ur en hälsoaspekt. Men filtreringen kommer att förbättras inför nästa års algblomning, och det tror vi kommer förbättra smakupplevelsen.
En av de vi pratat med har låtit ett laboratorium analysera sitt vatten. Och enligt provsvaret finns det amöbor i det. Men ni menar att det inte finns någon anledning till oro?
– Det är inget jag känner till. Det har inte gjorts något amöbatest, säger Roger Danell.
– Vi följer Livsmedelsverkets riktlinjer och kontrollerna som görs är rigorösa, inflikar Lenita Ericson och fortsätter:
– Och vattnet är inte otjänligt. Jag hoppas att den som tog det där provet felanmäler det. Så att de nödvändiga proverna kan tas.
– Skulle vi sedan upptäcka något går vi genast ut med det. Men än så länge har det inte funnits någon anledning för oss att slå larm, säger Roger Danell.
Borde det inte ha kontrollerats om det finns amöbor i vattnet?
– Vi har en tät dialog med Livsmedelsverket. Och vi förlitar oss på vad de säger, och gör vad de tycker är nödvändigt.
En utredning av byns vattenförsörjning har gjorts.
– Det lutar åt att det kommer bli en dragning från vattenverket i Gäddvik. Ett beslut kommer fattas runt årsskiftet, och pengarna som har avsatts kommer att räcka. Sedan kommer det ta ett antal år innan allt är klart, säger Lenita Ericson.
Till intervjun har vi tagit med oss en dunk. Men varken Lenita Ericson eller Roger Danell vill smaka på vattnet vi har med oss från Råneå.
– Jag tänker inte smaka på det nu. Men jag ifrågasätter inte vad de säger. Säger de att vattnet smakar illa så litar jag på dem, säger hon.
Hon tillägger sedan:
– Och de ska förstås ha bra vatten. Det är viktigt att Råneåborna känner sig trygga. Om man sedan misstänker att man blivit sjuk av vattnet ska man vända sig till sin hälsocentral.
Läs mer:
Vattenkrisen gav kommunen en hel del att tänka på
Dricksvattnet stinker: "Nu väntar vi på svar"
Illaluktande vatten behöver inte vara otjänligt