Marinarkeologen om fyndet i skärgården

Sjöhistoriska museets marinarkeolog Göran Ekberg tycker att fyndet som gjorts vid Kluntarna är spännande. "Det är det verkligen", säger han.

Fyndet gjordes i närheten av Kluntarna. "Hundra procent säkra kan vi inte vara förrän det har inspekterats. Men det är större chans att det är ett vrak än att det är något annat", säger Göran Ekberg på Sjöhistoriska museet.

Fyndet gjordes i närheten av Kluntarna. "Hundra procent säkra kan vi inte vara förrän det har inspekterats. Men det är större chans att det är ett vrak än att det är något annat", säger Göran Ekberg på Sjöhistoriska museet.

Foto: David Olsson-Jiglund

Luleå2017-09-28 19:30

Men att konstatera att det som hittats är ett vrak tycker Göran Ekberg är för tidigt.

– Sjöfartsverket har klassificerat det här som en tvåa, vilket innebär att det troligen är ett vrak. Hundra procent säkra kan vi inte vara förrän det har inspekterats. Men det är större chans att det är ett vrak än att det är något annat. Och det hittades ju ett riktigt gammalt vrak i Norra hamn, så det är klart att det skulle kunna ligga ett vid Kluntarna också, säger han.

Finns det några uppgifter om någon båt av denna storleken som har förlist här omkring?

– Inte vad jag känner till. Det ligger fullt med gamla fartyg längs med Norrlands kust. Och det finns uppgifter om ännu fler än de som har kunnat bekräftas. Men de är för det mesta ganska vaga. Och att reda ut vad det är som har sjunkit utanför Kluntarna går inte förrän det inspekterats och kunnat åldersbestämmas.

Vad kan du som expert utläsa av sonarbilden?

– Ja, du, säger han, och tittar närmare på den, innan han fortsätter:

– Det sticker inte upp särskilt mycket, utan är ganska platt. Och om det visar sig vara ett vrak så har det brutits ned mycket. Saker brukar bevaras väldigt bra i Östersjön. Speciellt när de ligger på det där djupet, där det är mörkt och kallt. Men det finns yttre omständigheter som påverkar. Isen kan ju nå så djupt som tjugo meter uppe i norr. Men för det som hittats vid Kluntarna tror jag inte att isen ska ha varit ett problem. För att nå så djupt behöver den något att tryckas emot, och det här ligger ganska långt från land. Och skadorna kan lika gärna ha uppstått innan de gick under. Det kan ju ha brunnit ombord. Så det går inte att dra slutsatsen att det är gammalt bara för det är skadat. Däremot kan ana formen av ett skrov, och i mitten är det något som sticker upp.

Vad var det för typ av båtar som rörde sig i det här området?

– De flesta av båtarna som gick så långt norrut var mindre. Den nordligaste så kallade stapelhamnen fanns i Gävle. Men det fanns säkert en del större båtar också. Saker behövde ju transporteras till och från Finland. Och förmodligen är det som har hittats ett handelsfartyg.

Enligt Göran Ekberg finns det massor av gamla vrak som ännu inte har inspekterats.

– Sjöfartsverket rapporterar in alla anomalier de upptäcker under sina mätningar, men långt ifrån alla har inspekterats. Vi har helt enkelt inte möjlighet att göra det. Därför hoppas vi att fynd som detta ska trigga andra. Vi vill förstås få reda vad det är som ligger utanför Kluntarna, så jag hoppas att vi får en rapport från de som är med i Polar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om