– Vi vill hitta en lösning där man värnar om verksamheten samtidigt som man förtätar med bostäder, säger Frida Wikström, samhällsstrateg.
Kommunledningsförvaltningen skriver: "Områdets kulturhistoriska värden och betydelse för det ekologiska stråket samt verksamheternas betydelse för hela stadsdelen ska vara styrande för tillkommande exploatering".
Med stöd av en utredning som Piteå museum gjort slår man fast att kasernbyggnaderna (H1-H4) hör till de viktigaste byggnaderna, tillsammans med kanslibyggnaden (A6) och officersmässen (A8). Kulturvärdet är högt och de ska skyddas i detaljplan. Man ska också utreda möjligheter att bevara den femte kasernbyggnaden (H5) och den före detta skolhusbyggnaden (A2).
Tjänstemännen skriver vidare: "Majoriteten av befintliga verksamheter har ett kulturellt inslag och begränsade resurser. Verksamheterna har stor betydelse för stadsdelen och för Luleå i stort. En risk vid exploatering och renovering av området är att dessa verksamheter inte har ekonomisk möjlighet att fortsätta bedriva sin verksamhet inom området".
Läs mer: Tårtfest när Rikshem firade köpet
Rikshem, som köpte området som en del i miljardaffären sommaren 2015, har ansökt om förtätning av bostäder på båda sidor av Kompanivägen. Öster om vägen vill man bygga två nya bostadshus samt omvandla befintliga kasernbyggnader till bostäder. Väster om vägen vill man göra en större exploatering med ett hundratal bostäder, enligt kommunens skrivelse. Att man vill göra bostäder av kasernbyggnaderna stämmer dock inte, enligt Rikshems fastighetschef i Luleå Ulf Ohlsson.
– Nej, vi vill ha en blandning av bostäder och affärslokaler och tanken är att de befintliga verksamheterna ska bli kvar. Vi kommer att vara med i planarbetet med kommunen och ser fram emot att få en detaljplan klar, säger Ohlsson.
Läs mer: "Rikshem struntar i oss"
Läs mer: "Vi har påbörjat en översyn"
NSD har tidigare skrivit om den oro och kritik som försäljningen utlöste bland hyresgästerna, företrädesvis föreningar, konstnärer och småföretagare. Marina Öhrn-Pohjanen, som driver Cafe Grafik tillsammans med dottern Tessa Pohjanen, anser sig redan ha fått ett lugnande besked av Rikshem.
– Vi blir kvar här. Det är ett trevligt område där man har stamgäster och bra kontakt med kunderna. Det är lite mer intimt, säger Marina Öhrn-Pohjanen.
Kommunstyrelsens arbetsutskott tar ställning på måndag. Förslag till detaljplan upprättas av stadsbyggnadsnämnden.