Utspelet: "Åklagarna följer inte praxis"

Åklagarna i norr följer inte praxis när misstänkta för hets mot folkgrupp åtalas. Det hävdar näthatsgranskarna. "Lagen ska vara lika för alla", säger Kenneth Bodin.

Luleå2018-03-10 06:00

Läs mer: De synliggör brott på nätet.

Som Norrbottens Media rapporterade på torsdagen har anmälningar av hets mot folkgrupp på ökat dramatiskt under 2017. En stor del av ökningen rör sig om brott på internet, och de flesta är anmälda av medlemmar i föreningen näthatsgranskaren.

Nu påstår föreningen att åklagarna i de norra delarna av Sverige, där åklagarkammaren i Luleå ingår, ser på dessa hatbrott med andra ögon än kollegor i övriga Sverige. Enligt näthatsgranskaren åtalas misstänkta i norr i princip allt för ringa brott, när en liknande gärningar bedöms som brott av normalgraden med fängelse i straffskalan i de södra delarna av landet.

– Vi observerar att det är avvikelser i landet och att man inte följer praxis och det måste man titta på. Lagen ska vara lika för alla, säger Kenneth Bodin, ordförande i nätbrottsgranskarna, efter att Norrbottens Media fått ta del av en rad domar och åtal som enligt föreningen påvisar problemet.

– En del av det här är uppenbarligen olagligt och vilken svensk medborgare som helst har rätten att anmäla. Så egentligen är det helt okomplicerat. Men mörkertalen har varit fullkomligt gigantiska. Det har ju inte anmälts utan det har varit djungelns lag.

Bodin tror att skillnaderna beror på okunskap om vilken praxis som gäller.

– Vi har en tydlig lagstiftning mot hatbrott, men den används inte. Det vi påvisar är mörkertalen och att det går att lagföra.

Anna Bergström, nytillträdd vice chefsåklagare, bemöter utspelet.

– Det är uppgifter som får stå för den gruppen. Det är en fråga om bedömningar, och de gör sina bedömningar. Det är ju inte automatisk så att vi skulle vilja förminska de här brotten, säger Bergström som menar att det krävs en omfattande kartläggning för att dra näthatsgranskarnas slutsatser.

Fallen är unika.

– Vi måste göra en bedömning och jämföra domarna. Det är inte rätt att stämma för normalgraden, om man tror att det är ett annat brott.

Åklagaren lyfter sedan fram de positiva sidorna som näthatsgranskarna står för.

– De gör ett jättebra arbete över hela landet. Det är annars ganska svårt att upptäcka dessa brott och det krävs mycket arbete.

Kenneth Bodin påpekar att näthatsgranskarna inte vill att utspelet ska uppfattas som kritik.

– Vi tycker att det viktigast är att man är självkritisk. Vi vill påvisa informationen, sedan måste de själva ta ansvar att de gör jobbet bra. Vi vill inte kritisera utan vi vill belysa, och så vill vi ha utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om