Läs mer: Yrkade på fängelse

Läs mer: Offret i fosterställning

Fyra män – två från Stockholm, en från Göteborg och en från Norrbotten – förde en 19-årig Luleåbo till Gruvberget i mitten av november förra året.

Enligt kammaråklagare Rickard Finnberg har 19-åringen där blivit hotad med kniv och pistol. Han har tvingats swisha 2 000 kronor till männen och han blev bunden och misshandlad. Den totala skulden var 200 000 kronor.

– Jag anser att målsägaren har gett en självupplevd och trovärdig berättelse, sade åklagaren.

Tre av de åtalade har sagt att de inte alls varit på Gruvberget den här kvällen – den 26-årige mannen från Göteborg, 22-åringen från Stockholm och den 21-årige mannen från Norrbotten.

Deras kompis, en 17-årig man från Stockholm, har dock berättat att han tillsammans med de andra tre var på Gruvberget och att det var göteborgaren och den 22-årige stockholmaren som var drivande i misshandeln. 17-åringen sade själv att han inte deltog.

Försvararna var inte nådiga i sina pläderingar och angrep 17-åringen och målsägarens berättelser.

Nu har tingsrätten dömt samtliga för rånet. Tre av männen döms för rån och grov misshandel till två års fängelse. Den 17-årige mannen döms också för rån och grov misshandel, men han döms på grund av sin ålder till skyddstillsyn.

Den 22-årige mannen från Stockholm ska även, enligt tingsrätten, utvisas ur riket och får inte återvända inom tio år.

Tillsammans ska männen betala drygt 55 000 kronor i skadestånd till målsägaren.