– Våra tankar är att just nu är vi så drabbade av Cosmic att det är olämpligt att göra en omställning. För vi är väldigt belastade i sjukvården just nu, så det är inte lämpligt, säger Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande i Norrbottens läkarförening.
En av förändringarna som föreslås är att all psykiatri samlas inom Division Nära. Det ställer sig läkarföreningens ordförande extra kritisk till.
– Det vi tycker är mest oroväckande med förslaget, är att man tänker flytta Bup från barnkliniken. För de har ett väldigt välfungerande samarbete med barnhabiliteringen och barnmedicin i stora delar av länet. Och att man då tänker flytta den till vuxenpsykiatrin, det är vi kritiska till.
Anna Lundqvist är facklig representant i läkarföreningen och arbetar som överläkare på barnmedicin och barnhabiliteringen i Gällivare/Kiruna. Hon bekräftar bilden som Jenny Hedgren Rönnlund beskriver.
– Vi har ett bra fungerande samarbete, absolut kan det bli bättre, men om Bup skulle tillhöra en annan division så tror jag med stor sannolikhet att samarbetet skulle kunna bli sämre.
Vidare beskriver hon att deras nära samarbete mellan BUP, barnhabiliteringen och barnmedicin, ses som en förebild runt om i Sverige.
– Många skulle vilja jobba så. Vi strävar mot ett ökat samarbete och det här känns som en försämring. Just utifrån barnets behov så har våra barnspecifika verksamheter organiserats bra. Så vi tycker det är tråkigt.
Har ni gjort någon risk- och konsekvensanalys?
– I och med att det här bara är ett förslag och att de inte tagit upp det till beslut, så är inte det genomfört. Utan det blir först efter politikerna, den 12 februari, beslutat om man ska gå vidare med det här förslaget eller inte, säger Jenny Hedgren Rönnlund.
Vårdförbundet Norrbottens tankar kring förslaget är neutrala för tillfället.
– Just nu har vi i det stora hela ingenting att erinra emot det, utan tiden måste utvisa om det är rätt beslut om de nu tar det, säger ordföranden Elisabeth Lindblad.
Eva Westerlund, ordförande för Kommunal Region Norrbotten, tycker förslaget är bra och menar att det kan leda till att de verksamheter som behöver samverka med varandra kan få tätare kontakt.
– Till exempel primärvården har väldigt mycket samarbete med psykiatrin och att de då hamnar i samma verksamhetsområde, det tycker vi är bra, säger hon.