Starten går i Stora Sjöfallet på tisdag morgon, och som tidigare ska deltagarna ta sig efter vinterleder över kalfjäll, sjöar och flera dalgångar innan målgång i Jokkmokk på lördag.

Övernattningarna är i Aktse, Årrenjarka, Laxholmen på Karatsjön och Polcirkeln, söder om Jokkmokk.

– Det är 38 löpare anmälda. Fler har vi aldrig haft och 2020 års tävling är fullbokad redan nu. Vi står vid ett vägskäl. Nu återstår det att se om arrangören Beyond the ultimate, vi och våra samarbetspartners i symbios kan ta nästa steg och utöka till 50 deltagare kommande år, säger turismföretagaren Roger Rimpi, som tillhör den lokala arrangörsstaben.

Flaskhalsen är anläggningen i Aktse.

– Deltagarna måste få komma in i värmen. Med arrangörer och guider är det redan nu 50 som övernattar i Aktse. Det är fullt där. Kanske vi kan få in 20 till om vi använder oss av tältkåtor med golv och värme.

Läs mer: Första ortsborna antar extrema utmaningen

För första gången utmanas de utländska löparna av två Jokkmokksbor, Rianne Dasselaar och Niclas Svensson.

– De är taggade och starka. Jag tror de kan ta en placering mitt i fältet. Att de fullföljer är jag säker på, säger Rimpi.

Lederna är hårda efter blidan och väderprognosen ser okej ut.

– Det ska bli kallare och sedan varmare. Jag hoppas vi slipper blåst och extrem kyla, det är det enda som kan äventyra tävlingen. Sedan är det väldigt mycket vatten på isarna i Jokkmokk men jag tror isarna över älven mer är som en ishockeybana, blankslipat efter stormen.

Nytt för i år är Ice Ultra light, den lokala tävlingen som avgörs samtidigt som sista etappen mellan Polcirkeln och centrala Jokkmokk. Tanken är att arrangemanget ska lyfta målgången och bli lite av en folkfest i centrum.

– Det verkar bli ett 15-tal löpare, kanske några fler. Det är en lagom start.