Tvisten mellan Råneåbyarna avgjord

Striden om fiskekortsintäkterna i Råneälven är avgjord.

KONFLIKT. Striden om fiskekortsintäkterna i Råneälven slutade med att byarna från Niemisel och söderut hamnade utanför Råneälvdalskortet, och alltså får sälja egna fiskekort. Här Långforsen vid Niemisel, en flottrensad sträcka som kunde bli föremål för fiskeförbättrande åtgärder.

KONFLIKT. Striden om fiskekortsintäkterna i Råneälven slutade med att byarna från Niemisel och söderut hamnade utanför Råneälvdalskortet, och alltså får sälja egna fiskekort. Här Långforsen vid Niemisel, en flottrensad sträcka som kunde bli föremål för fiskeförbättrande åtgärder.

Foto: Kurt Engström

RÅNEÅ2015-05-13 09:18

Lösningen blev att byarna från Niemisel och mot kusten hamnade utanför det gemensamma Råneälvdalkortet.

Beslutet togs av Degerselsbygdens samfällighetsförening, som därmed administrerar kortet från Niemisel och norrut till källflödet Råneträsket med vissa undantag som syns i fiskekortsbilagan, bland annat Mårdsel byavatten och Klingersel norra sidan.

– Det fick bli så här. Det går inte att samarbeta om inte viljan finns, säger Urban Sandberg, informationsansvarig i Degerselsbygdens samfällighetsförening.

Striden blossade upp vid ett möte i Lassbyn i mars, där det framkom att byarna Niemisel, Orrbyn, Prästholm, Böle och Råneå hade en annan åsikt än samfällighetsföreningen om hur fiskekortsintäkterna (92 000 kr för 2014) skulle fördelas.

Byarna hänvisade till ett avtal där de vardera skulle få 13 procent av intäkterna, medan samfällighetsföreningen skulle få resterande 35 procent. Byarna menade att intäkterna skulle användas till fiskevård i respektive by.

Degerselsbygdens samfällighetsförening menade att avtalet bara gällt under ett interimsår (2012) och därför var ogiltigt.

Läs mer: Rånebyar tvistar om intäkterna

– Större delen av intäkterna kommer från sträckan ovanför Niemisel. Vi vill att alla pengar ska gå till fiskevård och fiskebefrämjande åtgärder och att de ska förvaltas av samfällighetsföreningen. Vi har bland annat satsat mycket pengar på installationen av fiskräknaren i Gunnarsbyn. Men därmed inte sagt att allt ska göras norr om Niemisel. Vi har bland annat pratat om att åtgärder bör göras i Långforsen i Niemisel och i både Norr- och Sörforsen i Råneå, säger Urban Sandberg.

Ove Lundberg, före detta byaålderman i Råneå, har varit inblandad i tvisten. Han beklagar utgången.

– Det är olyckligt att det blev så här. Det är en bra tanke med ett sammanhållet kort. Tanken med att byarna ska få pengarna är ju att genomföra fiskevård där. Bygga en handikappbrygga eller en båtlänning, exempelvis.

Han synar påståendet att merparten av fiskekortsavgifterna kommer från norra delen av älven.

– Det fiskas mycket gädda och abborre häromkring. Min bild är att huvuddelen inte alls kommer från laxfisket.

Byarna har reagerat starkt mot att Degerselsbygdens samfällighetsförening inte delat ut pengar för 2013 och 2014, och hotade ett tag med rättsliga åtgärder.

– Men så blir det inte. Vi nöjer oss här och ska inte göra någon process av det. Jag tror att byarna får sköta fiskekorten själva i år och möjligen tar vi fram ett gemensamt kort till nästa år, säger Ove Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om