Det är kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Köhler (S) som bestämt sig för att hoppa av samtliga uppdrag.

Förutom ordförandeposten i nämnden är Anna Köhler ledamot i kommunfullmäktige, gymnasienämnden och suppleant i S-styrelsen i Jokkmokk.

Hon vill inte svara på några frågor i en intervju. I ett sms skriver Anna Köhler att hon lämnar av personliga skäl.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) fick beskedet den 19 augusti.

– Hon har meddelat oss att hon inte har möjlighet att fortsätta. Någon annan information har jag inte och kan inte heller uttala mig om.

Vad innebär det här för ert arbete?

– Det är ju ett stort tapp, förstås. Det är klart att jag gärna sett att hon fortsatt. Med sin drivkraft och kompetens passade hon alldeles utmärkt till uppdraget. Men jag har den största respekt för hennes beslut, säger Robert Bernhardsson.

För fullmäktige och gymnasienämnden gäller att ersättare träder in. När det gäller ordförandeskapet i kultur- och fritidsnämnden pågår jakten på en ersättare i Socialdemokraternas valberedning.

– Arbetet är igång. Vi får se när det finns en kandidat. Det är alltid tråkigt när någon väljer att kliva av. Vi behöver alla krafter som vi kan få, säger Johan Agetoft (S), ordförande i Socialdemokraterna Jokkmokk.

Vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden är Asbjörn Thunborg (M).

LÄS MER: Toppnamnet hoppar av

Anna Köhler är det andra tunga avhoppet som drabbat S efter valet. Tidigare klev andranamnet på S-listan, Anette Ek Lindqvist, av på grund av jävsituation i kombinationen med sitt arbete.