Därför skedde den stora urspårningen – trasigt hjul var problemet

Den stora urspårningen skedde på grund av en skada i ett hjul. Haverikommissionen har nu släppt sin rapport om olyckan som orsakade stora skador på järnvägen, på en sträcka av 15 kilometer, mellan Tornehamn och Vassijaure.

De urspårade vagnarna, på sidan om stationen i Vassijaure.

De urspårade vagnarna, på sidan om stationen i Vassijaure.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2025-05-22 11:45

Den 17 december 2023 spårade ett lastat malmtåg ur med ett hjul nära Tornehamn på Malmbanan. Hjulet och senare båda hjulen på samma axel rullade urspårade på en sträcka av 15 km och orsakade omfattande skador i spåret, det skriver Statens haverikommission i sin rapport om olyckan.

– Det har uppstått en liten utmattningsspricka i flänsen i utkanten av hjulet, som man inte har upptäckt. Den skadan i hjulet har lett till att hjulskivan spruckit. Och då har hjulet kunnat flytta på sig på axeln. Det är en väldigt väldigt ovanlig skada och vi ser att det behövs mer forskning, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Haverikommissionen till NSD.

Jonas Bäckstrand, ordförande Statens haverikommission.
Jonas Bäckstrand, ordförande Statens haverikommission.

På Vassijaure station tog det stopp och fler vagnar spårade ur. 

15 kilometer av rälsen konstaterades ha påverkats. Reparationerna av räls och infrastruktur som förstörts av urspårningen tog två månader, i bitvis extrema väderförhållanden.

Totalt behövde ungefär 26 000 betongslipers bytas ut

Slipers läggs på plats och dras åt, i Vassijaure under reparationerna av järnvägen.
Slipers läggs på plats och dras åt, i Vassijaure under reparationerna av järnvägen.

Tekniska undersökningar visar att hjulet uppfyllde gällande krav. Det har inte framkommit några avvikelser i underhållet av hjulaxeln och Haverikommissionen ser inget behov av att ställa säkerhetsrekommendationer.

– Vi ser att man från Chalmers, där man bedriver forskning på hjul och järnvägsräls, redan har tagit upp det här i forskning och undervisning. Vi ser därför inte att vi behöver komma med förslag på åtgärder men man behöver ta det här i beräkning, risken för den här typen av skada när nya modeller utvecklas, säger Jonas Bäckstrand.

Den här typen av hjul görs inte längre i nyproduktion.

NSD har tidigare berättat om undersökningarna av hjulet.

"Haverikommissionens slutsatser stämmer väl överens med vår egen analys av vad som skett, och det är bra att vi nu en gång för alla kan slå fast vad som föranledde urspårningen. Den här typen av skada är mycket ovanlig och detektorsystemen längs banan fångade heller inte upp den" säger Linda Bjurholt, logistikchef på LKAB, i ett pressmeddelande.

Här vid Kopparåsen började urspårningen med ett vagnshjul. Här under reparationerna av järnvägen som pågick under två månader.
Här vid Kopparåsen började urspårningen med ett vagnshjul. Här under reparationerna av järnvägen som pågick under två månader.

Haverikommissionen har tidigare kommit med en rapport kring varför den andra urspårningen i Vassijaure skedde, två månader efter den första. Då handlade det om flera orsaker, bland annat om väder och skador i ett snögalleri, orsakat av den första urspårningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!