Personalen: "Alla måste bli bättre"

Personalen hoppas att granskningen av avfallsbranschen ska bli ett uppvaknande. "Det är läge för en förbättring, på alla fronter", säger produktionsledaren Dan Wikström.

"Det är svårt att ändra folks beteenden men det måste gå, så att det i alla fall blir bättre", säger Dan Wikström, produktionsledare på Lumire.

"Det är svårt att ändra folks beteenden men det måste gå, så att det i alla fall blir bättre", säger Dan Wikström, produktionsledare på Lumire.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-12-06 08:09

Läs mer: Lumires försvar.

Läs mer: "Ett brott kan ha begåtts"

Stora snöflingor gungar i luften när Norrbotten Medias team anländer till återvinningscentralen i Sunderbyn. Här arbetar produktionsledaren Dan Wikström och Urban Olsson.

De vill ge sin bild av avfallshanteringen.

Dan Wikström tycker det är dags att se framåt.

– Lumire måste bli bättre, men även kunderna, verkstäder och vad det nu kan vara. Alla måste bli bättre, säger Dan Wikström och pekar sedan på det regelverk som finns runt avfallshanteringen i Luleå men även nationellt.

– Sedan att få folk att göra som man ska göra, det är det som är problemet. Men de flesta är jättebra.

Urban Olsson har precis som Dan Wikström jobbat i avfallsbranschen i nästan 20 år. Han tycker att utvecklingen har varit mycket positiv.

– Då kunde det komma stora mängder farligt avfall. I dag är det rent, skulle jag vilja påstå, säger Urban Olsson som har svårt att känna någon skuld om det är felsorterat i avfallet.

– Jag känner att vi gör allt vi kan.

Till den här avfallsanläggning kommer det bland annat avfall som klassas som brännbart. Det är lass med hushållens soppåsar där svårt nedsmutsat och helt osorterat, i många fall miljöfarligt avfall från företag, har blandats i samma behållare i lastbilarna.

En verklighet som Norrbottens Media har avslöjat.

Avfallet lossas i Sunderbyn för omlastning och transport till värmeverket i Boden för förbränning.

Innan lastning sker granskas avfallet, uppger Dan Wikström.

– Vi har maskinförare där hela tiden och är det någonting som han ser är fel, oavsett om det kommer i hushållssopor eller om det kommer i det brännbara från verksamheter, så plockar han ut det, säger han.

Nästa genomgång görs av personal vid värmeverket i Boden.

Om osorterat avfall påträffas, kan hela lass klassas om.

Problemet blir när avfallet, som även Norrbotten Medias granskning har visat, göms i säckar, uppger Dan Wikström.

– Kommer det i en svart sopsäck, då är det "Svarte Petter". I Umeå gjorde de försök att dela ut transparenta säckar, men det var tydligen ingen hit, säger han och fortsätter:

– Det är svårt att ändra folks beteenden men det måste gå, så att det i alla fall blir bättre. Hundraprocentigt tror jag är svårt, men bättre kan det bli. Det är det vi strävar efter. Man kan väl tolka era artiklar som någon form av väckarklocka, för samtliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om