Under tisdagen släpptes Niklas Lindgren, känd som Hagamannen, ut ur fängelset. I vintras besökte han Övertorneå för att titta på en utbildning han var intresserad av att läsa. Med på mötet fanns representanter från Arbetsförmedlingen, yrkesskolan samt ett flertal personer från Kriminalvården. Detta tolkades av många som att han planerade att flytta till kommunen för att studera efter sin frigivning.

LÄS MER: Därför släpps Hagamannen

NSD kan avslöja att Hagamannen den 22 maj fick en övervakare som är bosatt i kommunen. Efter det har han även tilldelats en biträdande övervakare, också bosatt i kommunen.

Artikelbild

| BEGRÄNSAR. Magdalena Palo tror att färre kommer vilja röra sig utomhus ensamma under kvällar.

LÄS MER: Hagamannen får övervakare i Övertorneå

De allra flesta Övertorneåbor känner till att Hagamannen kan vara på väg. Och det väcker känslor:

– Det känns inte alls bra, framförallt när man tänker på de brott han begått. Jag har hört att det ska finnas en stor återfallsrisk, säger Patrik Ylipuranen Nisser.

LÄS MER: Hagamannens nya liv i frihet

Artikelbild

| TIDIGARE BESÖK. Hagamannen besökte en utbildning i Övertorneå i vintras under en bevakad permission.

Hans svärfar, Juha Ylipuranen, håller med:

– Det är klart det väcker känslor, det han gjort är så grovt. Han är som radioaktivt avfall, ingen vill ha det. Samtidigt är det en svår fråga, vart han ska ta vägen. Det han gjort är ju oförlåtligt.

 

Patrik Ylipuranen Nisser fortsätter:

– Jag har hört att han inte har fått obevakade permissioner, och nu plötsligt släpps han fri. Så förtroendet för det svenska rättsystemet sjunker. Vart han än hamnar kommer han ju inte vara önskvärd, men samtidigt borde han komma till en plats där det finns poliser. Här finns det ju inga, säger han.

LÄS MER: UPPGIFTER: Hagamannen till Norrbotten

Magdalena Palo, bosatt i Jouksengi en bit utanför Övertorneå, säger att hon hört om Hagamannens frisläppande på radion och att hon läst om saken på facebook:

– Jag tror inte att någon vill att han ska komma hit, säger hon.

Hon tror också att vetskapen om att Hagamannen finns i kommunen kan komma att begränsa hur människor, i synnerhet kvinnor, rör sig utomhus under kvällarna:

– Jag tror att många kommer välja att inte gå ut själva på kvällarna. Jag tror inte att jag själv skulle vilja gå ut ensam på kvällen om jag inte var tvungen, säger hon.

Tror du att det finns en hotbild mot Hagamannen?

– Kanske, men jag tror att det är mindre risk att någon ger sig på honom här än i en större stad där fler skulle kunna känna igen honom, säger Magdalena Palo.