Dagen började med att huvudströmbrytaren jäklades under träningen. Den fortsatte med att stötdämparen gick sönder i kvalomgång ett.

Just där och då såg det inte ut som att Andreas Sandberg, 24, skulle bli kungen av Kalix motorstadion, i den tyngsta klassen, när den första deltävlingen i Norrlandsveckan avgjordes.

Men Kalix MK-föraren rullade in sin Volvo S40 i depån och lät mekanikerna - under rejäl tidspress - ta hand om bilen och byta stötdämpare.

Artikelbild

| Kross i Kalix. Hemmaföraren Andreas Sandberg tog hem segern - efter en heorisk insats från mekanikerna.

De lyckades med uppdraget och Andreas Sandberg gick sen inte att stoppa - trots ett misstag i kvalomgång två.

För i tredje omgången var han snabbast av alla och tog sig till B-final. Väl där vann han och kvalificerade sig för A-final.

"Låg bara och stängde"
- Där fick jag starta längst bak och jag tänkte redan innan start att jag skulle gå in i alternativspåret på första varvet och sen klättra upp. Och det blev inget strul och det var bara att köra på, säger Andreas Sandberg.

Visst körde han på och visst höll det ända in i mål. En rejäl skräll med tanke på att klubbkamraten Fredrik Tiger, 39, körde klockrent genom hela kvalet och såg oslagbar ut. Men i finalen fick Fredrik Tiger se sig besegrad av 24-åringen.

- Jag kom ut framför Fredrik i alternativet och då var det 1,5 varv kvar. Så då låg jag bara och stängde, för jag visste att om jag driver ut det minsta kommer Fredrik passera. Men han tog sig inte förbi, säger Sandberg innan han beskriver känslorna när han passerade mållinjen:

- Det är en otrolig känsla att få vinna hemma. Det är det bästa man kan göra.

Norrlandsveckan avslutas i Skellefteå i morgon och Andreas Sandberg siktar då på att köra hem de 50 000 kronorna som totalsegraren får.

- Vi siktar på vinst men vi får väl se. Det är mycket som ska klicka.

n n I klassen 2400 slutade Viktor Johansson, Älvsbyns MS, femma.

n n I klassen 2150 blev Arnold Bolund, Kalix MK, bästa norrbottning med en sjätteplats och klubbkamraten Alexandra Karlsson slutade elva. Vann gjorde Sebastian Eriksson, Hagfors MK.